Zvonimir Mršić objavio minus od 20 milijuna kuna i odletio u Moskvu

Autor: Danijela Jozić / VLM , 13. veljača 2013. u 10:11
Cilj Mršićeva puta u Rusiju, gdje bilježe godišnju prodaju od 30 mil. eura, ostao je tajna/PIXSELL

Prehrana je ostvarila jedan posto niži prihod od prodaje (2,8 mlrd. kn), a farmaceutski dio, Belupo, četiri posto viši, 827,4 milijuna kuna.

Grupa Podravka prošle je godine ostvarila prihod od prodaje od 3,62 milijarde kuna, što je na istoj razini kao i godinu ranije. Pritom je kompanija poslovala uz gubitak od 20,1 milijun kuna. Prema objašnjenju Uprave, koje se navodi u nerevidiranim rezultatima objavljenima u utorak, Podravka je ostvarila 111,7 milijuna kuna neto dobiti, no otpis imovine i druge jednokratne stavke u ukupnom iznosu većem od 131 milijun kuna dovele su kompaniju u konačnici u negativan rezultat.

Rasla prodaja dječje hrane
To se ponajprije odnosi na ispravljanje vrijednosti materijalne i nematerijalne imovine (37,4 mil. kuna), troškove zbirnjavanja radnika (gotovo 50 mil. kuna) te druge rezervacije. Prehrana je ostvarila jedan posto niži prihod od prodaje (2,8 milijardi kuna), dok je farmaceutski dio, tj. Belupo, ostvario prihod od 827,4 milijuna kuna, što je rast prema prethodnoj godini od četiri posto. Prehrana je u gubitku većem od 102 milijuna kuna ili, kako računaju bez izvanrednih stavki u Podravki: taj segment ostvario je dobit od 13,6 milijuna kuna. Belupo je ostvario dobit od 82,1 milijun kuna ili čak 98 milijuna kuna izuzmu li se jednokratne stavke. Pregleda li se prodaja prema grupama, zabrinjava pad nekih vodećih proizvoda: primjerice, dodaci jelima u koje se ubraja i Vegeta bilježe pad prodaje od tri posto, pića pad od čak sedam posto (uz napomenu da mineralna voda i sirupi rastu dvoznamenkasto), meso pada pet posto… Sliku popravlja rast prodaje dječje hrane, slastica te snackova od tri posto. "Unatoč trendu smanjenja potrošnje na većini značajnih tržišta, uspjeli smo cjenovnim pozicioniranjem i dodatnim aktivnostima ukupnu razinu prodaje zadržati na razini 2011. Počeli smo snažan proces restrukturiranja kompanije, od kojeg očekujemo pozitivne efekte u idućem razdoblju. Nastavili smo s 'čišćenjem' bilance, što je dovelo do jednokratnih stavki koje su utjecale na smanjenje neto dobiti u promatranom razdoblju, ali time stvaramo dobre pretpostavke za kvalitetnije upravljanje poslovanjem u idućem razdoblju", izjava je Zvonimira Mršića, predsjednika Uprave Podravke, iz priopćenja.

Velika očekivanja
Poslovni dnevnik doznaje da se jučer nakon objave rezultata Mršić uputio u Rusiju, točnije u Moskvu, no nismo ga uspjeli dobiti kako bi nam rekao koji je cilj tog putovanja. Mršić je potkraj prošle godine izjavio da Podravka ima velika očekivanja na ruskom tržištu, na kojem trenutačno bilježi godišnju prodaju od oko 30 milijuna eura.

Komentari (10)
Pogledajte sve

A šta ste vi očekivali od ove Kukuriku Vlade ?

Neznaju voditi ni tvrtku a kamoli Državu .

Pogedajte stranicu Foruma “IZBORI “, i tko je sve od naših kolega agitirao za Kukuriku koaliciju .

Ma sve je to istina,nikog ja tu branim.Nema tu srece dok politika vlada.


U prvoj godini se nikad ni ne mogu očekivati neka čuda u poslovanju,jer su ciklusi dugački i spori i treba rasčistiti razne stavke koje se godinama skrivaju.Da li će imati dalje uspjeha vidjet ćemo,makar nisam baš neki optimista da ova garnitura nešto zna,ali vidjet ćemo.
Oni što su kao znali,fino su opljačkali komapniju.

raščišćavanje je potrebno, ali to je samo jedna od mnogih stvari koje treba napraviti odmah, no za sdp lijenčine navikle na lagan rad bez ikakve odgovornosti, to je pokriće za cjelogodišnju inertnost.

konkurencija u mesnoj industriji je ogromna, a podravka se urušava kao brand. tko im više vjeruje, kad ih i u hrvatskoj smatraju tvrtkom kojoj je glavni cilj štititi prekobrojne i preplaćene zaposlenike?

ovo restrukturiranje nije ni deseti dio onog što bi trebali napraviti, znači da samo gube vrijeme, a to izravno znači daljnje nepopravljivo propadanje.

[/quote]
kada su to zadnji puta prodali nešto, koliko je meni poznato, prodaja Diokia znamo kako je završila , znači i za to su nesposobni
[/quote]

To obično tako biva, tko ne zna voditi ne zna ni prodati. Da znaju voditi ne bi ni trebali prodavati. Mene jedino zanima kako će vladati kad ne budu imali što prodati. A vrlo malo je ostalo…

New Report

Close