Snažna ekonomija brana je vladavini 'medvjeda' na burzi

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Od 1976. bilo je 11 korekcija dok je gospodarstvo raslo, a 'medvjeđe tržište' dogodilo se samo jednom, 1987..

Zbog trenutno dobre kondicije američkog gospodarstva malo je vjerojatno da će pad cijena dionica kojem svjedočimo posljednjih dana prerasti u "medvjeđe tržište", odnosno gubitak vrijednosti dionica veći od 20 posto.

Indeks S&P 500 prošlog je četvrtka pao u područje korekcije oslabivši više od 10 posto u odnosu na rekordnu vrijednost zabilježenu 26. siječnja. No, u petak i ponedjeljak Wall Street je snažnim skokom uspio izbrisati dio gubitaka, pa je trenutno S&P 500 u minusu od 7,6 posto. Kako piše Reuters, iznimno se rijetko događa pad u "medvjeđe tržište" dok je ekonomsko okružje pozitivno, kao što je to slučaj sada.

 

19 posto

porast će ove godine dobit tvrtki iz sastava S&P-a 500

Analitičari Goldman Sachsa zavirili su u burzovne statistike i uočili da se od 1976. dogodilo 11 korekcija većih od 10 posto dok je gospodarstvo raslo. Samo jednom - 1987. godine kada se dogodio "Crni ponedjeljak" - korekcija je prerasla u "medvjeđe tržište". U tih 11 korekcija prosječan pad indeksa iznosio je 15 posto. Da bi se danas dogodilo "medvjeđe tržište", S&P 500 morao bi s razine od ponedjeljka od 2656 bodova pasti ispod 2300 bodova, a "povijest sugerira kako je to malo vjerojatno bez recesije", navodi se u bilješci Goldman Sachsa.

Podsjetimo, analitičari u anketi Thomson Reutersa procjenjuju da će ove godine dobit kompanija u sastavu S&P-a 500 porasti gotovo 19 posto. Početkom godine procjenjivali su rast na 12 posto. U Goldmanu su također izračunali kako su investitori koji su u navedenih 11 korekcija kupili dionice nakon pada od 10 posto - bez čekanja da korekcija dosegne dno - ostvarili medijan prinosa u tri mjeseca od šest posto, u šest mjeseci od 12 posto, a u godinu dana od 18 posto.

Tvrtka CFRA Research promotrila je statističke podatke o 21 korekciji u posljednjih 70 godina koje ipak nisu rezultirale "vladavinom medvjeda". Uočili su da u prosjeku treba proći 98 dana da se dosegne dno, a oporavak do prijašnjeg vrhunca traje 84 dana. U bržim korekcijama koje dosegnu dno za 38 dana oporavak traje 71 dan.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!