Snap na burzi traži do 3,6 milijardi dolara

Snapom bi se na burzi moglo početi trgovati već 1. ožujka/REUTERS Snapom bi se na burzi moglo početi trgovati već 1. ožujka/REUTERS

Iako je raspon cijene dionice u donjem dijelu, izlazak Snapa označit će drugo najveće tehnološko uvrštenje.

Izlazak američke tehnološke kompanije Snap na burzu bit će druga najveća inicijalna javna ponuda u toj branši, iako je kompanija objavila raspon cijene dionice u donjem očekivanom dijelu. Prema podacima iz dokumenata objavljenih u četvrtak, Snap koji stoji iza aplikacije za razmjenu poruka i fotografija Snapchat prodavat će dionice po cijeni između 14 i 16 dolara. To bi kompaniju trebalo vrednovati između 19,5 milijardi i 22,5 milijardi dolara.

 

48 posto

lani je porastao broj korisnika na 158 milijuna

Dodatni paket dionica
To je nešto niže od početnih procjena samog Snapa koji je svoju vrijednost vidio sve do 25 milijardi dolara. Unatoč tome, IPO ove kompanije bit će najveće uvrštenje neke tehnološke kompanije na američkoj burzi nakon Alibabina IPO-a u kojoj je prikupljeno rekordnih 25 milijardi dolara. Od četvrtka je poznato da će Snap prodati do 200 milijuna dionica, a ako interes investitora bude dostatan, iskoristit će se opcija prodaje dodatnih 30 milijuna dionica. Preračunato, kompanija bi mogla prikupiti između 2,8 milijardi i 3,7 milijardi dolara.

Prema procjenama kompanije, neto prihod od prodaje dionica trebao bi dosegnuti 2,1 milijardu dolara pri cijeni od 15 dolara ili 2,3 milijarde dolara ako se bude interesa za dodatnim paketom dionica. U slučaju prodaje po 16 dolara, neto prihod, nakon plaćanja svih naknada aranžerima, popeo bi se na 3,6 milijardi dolara. U prospektu upućenom financijskom regulatoru, Komisiji za burze i vrijednosnice (SEC), Snap ističe kako će prikupljeni novac iskoristiti za "općenite korporativne svrhe, uključujući radni kapital, operativne i kapitalne troškove". "Dio novca možemo iskoristiti i za akviziciju komplementarnih poslovanja, proizvoda, usluga ili tehnologija", dodaje se u prospektu. No, napominju kako u ovom trenutku ne razmatraju bilo kakvu akviziciju. Snapov izlazak na burzu bit će pomno praćen s obzirom da bi trebao dati ritam tehnološkim IPO-ima ove godine.

 

16 $

gornja je cijena dionice

Prvi od Twittera
Nakon što je prošla godina bila najlošija za tehnološka uvrštenja od 2009., kako po broju uvrštenja, tako i po prikupljenom iznosu, analitičari mnogo očekuju od ove godine. Inače, Snap je prva američka društvena mreža koja će izaći na bgurzu nakon Twittera koji je dionice uvrstio 2013. godine. Čelnicima kompanija sada predstoji predstavljanje investitorima, a prvi na redu je London gdje će prezentacija biti održana u ponedjeljak. Poslije bi se Snapov "leteći cirkus" trebao zaustaviti u New Yorku, Los Angelesu i San Franciscu. Dionicama bi se moglo trgovati već 1. ožujka pod oznakom SNAP. Podsjetimo, Snapchat je krajem prošle godine imao 158 milijuna dnevnih korisnika, 48 posto više nego godinu ranije. Iako su prihodi porasli šest puta na 404,5 milijuna dolara, gubitak se lani proširio s 373 milijuna na 515 milijuna dolara. Osim toga, Snap sve više ugrožava Facebook sa svojom aplikacijom Stories.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!