Rixecker traži dokapitalizaciju MIV-a

Autor: Ana Blašković , 28. kolovoz 2017. u 21:59
Franjo Turek, čelnik MIV-a/ Marko Jurinec/PIXSELL

Njemački vlasnik smatra da situacija u MIV-u nije “posve jasna” te da objašnjenja iz polugodišnjeg izvješća “nisu dostatna”.

Najveći dioničar varaždinskog MIV-a, njemački Rixecker Investment koji drži 45 posto tvrtke, proširio je dnevni red glavne skupštine u ponedjeljak.

Nezadovoljan nastavkom padom polugodišnjih rezultata unatoč rastućem tržištu, Rixecker od Uprave na čelu s Franjom Turekom u naredna dva mjeseca traži pripremu povećanja kapitala zajedno s industrijskom strategijom za budući održivi rast tvrtke.

Njemački vlasnik smatra da situacija u MIV-u nije "posve jasna" te da objašnjenja iz polugodišnjeg izvješća "nisu dostatna" s obzirom da se situacija u tvrtki i njezin položaj na tržištu pogoršava. Povećanje temeljnog kapitala nužno je zbog pada prodaje, ali i činjenice da zaduživanje za investicije nije donijelo poboljšanja profitabilnosti. "Dioničar smatra kako rizici koji se pojavljuju u povezanim društvima stvaraju rizik i za vladajuće društvo te da objavljeni programi restrukturiranja koji se provode godinama putem zadržane dobiti ne pokazuju nikakav značajniji uspjeh", stoji u dopunu poziva na skupštinu.

Stoga predlažu da se 15.018 dionica, svaka u nominalnom iznosu 3700 kuna, podijele na 37 redovnih dionica nominale 100 kuna, pri čemu ne bi došlo do promjene snaga među vlasnicima te odgovarajuće promjene statuta za pripremu dokapitalizacije. Inače, polugodišnja konsolidirana dobit MIV-a pala je na 5,1 milijun kuna, 0,7 milijuna manje na godišnjoj razini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close