Rastu na globalnim burzama oglasilo se zadnje zvono

Autor: Tomislav Pili , 28. listopad 2018. u 09:04
Val rasprodaje proširio se na većinu dioničkih tržišta u svijetu, a najlošija situacija je na kineskim burzama/REUTERS

Novo ‘medvjeđe tržište’ nije daleko s obzirom na kretanje kamata, visoka vrednovanja i nagib krivulje prinosa.

Rasprodaja dionica posljednjih dana na svjetskim burzama poprimila je takve razmjere da financijski analitičari sve glasnije ocjenjuju kako je desetogodišnje bikovsko tržište došlo do svoga kraja.

Prema podacima Reutersa, značajno je porastao udjel sastavnica najvažnijih globalnih indeksa koje su u "medvjeđem tržištu", odnosno kojima je vrijednost pala više od 20 posto u odnosu na najvišu razinu u godinu dana. Najlošija je situacija s kineskim CSI 300 indeksom gdje je 88 posto sastavnica izgubilo više od petine vrijednosti. Kod MSCI indeksa rastućih tržišta 64 posto dionica u tom je području, a kod europskog STOXX 600 indeksa više od 46 posto.

Američki S&P 500 u srijedu je izbrisao sve dobitke za ovu godinu, a više od trećine njegovih sastavnica u "vladavini je medvjeda". Razina opreza je porasla na globalnim tržištima, kao i volatilnost koja je na najvišoj razini u šest mjeseci, što je negativno za rizične oblike imovine, ističe analitičar Erste banke Davor Špoljar.  "Nesigurnost je potaknuta geopolitičkim tenzijama, rastom populizma, visokim cijenama energenata, rastom protekcionizma, gdje pojedine kompanije već izlaze s konkretnim iznosima šteta od uvedenih carina. Kada tome pridodamo podizanje kamatnih stopa i restriktivnu monetarnu politiku, sve se više propitkuju fundamenti ekonomskog rasta te opravdanost trenutnih valuacija na burzi", kaže Špoljar.

No, cijene dionice padaju iako je globalna ekonomija i dalje u dobrom stanju.  Denis Alajbeg, profesor na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) pojašnjava kako cijene dionica nikada ne reflektiraju samo trenutne i svima dobro poznate informacije, nego uglavnom sadrže očekivanja o budućnosti. 

 

10 posto

vrijednosti izgubile su američke burze u dva tjedna

"Svi mi ulažemo u dionice jer imamo pozitivna očekivanja za buduće poslovanje za koja se nadamo da još nisu u potpunosti ugrađena u cijenu. U tom smislu se može argumentirati da burze danas padaju jer ulagači očekuju slabljenje ekonomije ili moguću recesiju u sljedećih godinu-dvije", ističe Alajbeg. "Nema načina da to provjerimo iz trenutne perspektive, ali povijest i iskustvo nas uči da rijetko nagli i brzi pad na burzama – a američke su u zadnja dva tjedna izgubile oko 10 posto – odmah rezultira pravim 'medvjeđim tržištem'.

Mnogo uobičajenije je da cijene dionica osciliraju u velikim amplitudama mjesecima prije rođenja pravog medvjeđeg tržišta", kaže Alajbeg. Da li će se to ovaj put dogoditi nitko ne može reći, dodaje Alajbeg, ali sadašnje stanje na burzama prije odgovara slici ozbiljne korekcije nego početku novog dugoročnog negativnog trenda. "Ipak, novo 'medvjeđe tržište' vjerojatno nije daleko.  S obzirom na kretanje kamatnih stopa, nagiba krivulje prinosa, relativno visokih valuacija, nije isključeno da će ova korekcija naknadno biti prepoznata kao prvo posmrtno zvono najdužem bikovskom tržištu u povijesti", smatra Alajbeg.

Komentari (7)
Pogledajte sve



U Hrvatskoj su i zvono ukrali.

Hahahaha… dobar….
[/quote]e

Dobar si ;), ukrali ga jos prije 10god i ugasili svijetlo..


U Hrvatskoj su i zvono ukrali.

Hahahaha… dobar….

Tko Vam samo smišlja te “glupe” naslove

U Hrvatskoj su i zvono ukrali.

New Report

Close