Raiffeisen ‘mirovinac’ traži 4 puta veću dividendu HT-a

Autor: Tomislav Pili , 11. travanj 2018. u 08:08
Kompanija predlaže isplatu svega 490 milijuna kuna iz lanjske dobiti/Marko Lukunić/PIXSELL

Raiffeisen zahtijeva 21,66 kuna, a Splitska banka 10,30 kuna kao i Proglas 2017 koji želi i obveznice DT-a.

Kao i prethodnih godina, predložena dividenda Hrvatskog telekoma izazvala je val nezadovoljstva među dioničarima.

Najveći domaći telekom u utorak je objavio tri protuprijedloga za skupštinu dioničara 24. travnja vezano za prijedlog dividende od šest kuna po dionici. Protuprijedlog su podnijeli Splitska banka, Raiffeisen društvo za upravljanje mirovinskim fondovima te tvrtka Proglas 2017 koja traži i dio dividende u obveznicama Deutsche Telekoma (DT). Splitska banka u ime dioničara na skrbničkom računu na kojem je 5,2 milijuna dionica, odnosno 6,43 posto traži isplatu gotovo cjelokupne lanjske dobiti od 841,3 milijuna kuna što iznosi 10,30 kuna po dionici.

 

841,3 milijuna

kuna dobiti ostvario je HT prošle godine

Apetiti Raiffeisen mirovinca koji drži 9,4 posto dionica još su veći. To se društvo već gotovo tradicionalno protivi predloženim dividendama, a ove godine traži isplatu lanjske dobiti te još 927,8 milijuna kuna od zadržanih 1,1 milijarde kuna iz prethodnih godina. Time bi isplaćena dividenda dosegla ukupno 21,66 kuna po dionici. Proglas 2017 u svom prijedlogu koji potpisuje direktor Hrvoje Šimić traži da se uz lanjsku dobit isplati i 547,1 milijun kuna zadržane dobiti što daje 17 kuna po dionici.

Međutim, svakom dioničaru kojem pripada više od 247.000 kuna dodijelile bi se za svaki taj sljedeći iznos 33 obveznice njemačkog telekoma koje drži HT. Proglas 2017 drži da bi se time smanjila izloženost aktive HT-a prema DT-u.

Raiffeisen mirovinski fond svoj prijedlog obrazlaže činjenicom da HT godinama drži neprimjereno visoka novčana sredstva što rezultira neprimjereno visokim troškom kapitala. Splitska banka ističe da kontinuirana akumulacija novca direktno smanjuje povrat na dionički kapital što uz pad dividendnog prinosa negativno utječe na kretanje cijene dionice. Navode i da je dividendni prinos pao na četiri posto dok se kod susjednih telekoma u vlasništvu DT-a kreće oko šest posto.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

Znaju da nemaju šanse, ali to ne znači da trebaju šutjeti.

Jedino što mirovinci rade je ovo, svake godine tupe po istome o većoj dividendi znaju da nemaju šanse . Ali eto ostave dojam da se brinu za svoje članove. Na svim ostalim ulaganjima šute.

New Report

Close