‘Proširit ćemo SEE Link na istok, sljedeći je Bukurešt’

Autor: Tomislav Pili , 27. travanj 2016. u 22:00
Čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić ističe da je projekt nadmašio očekivanja/Igor Kralj/PIXSELL

Priključenje rumunjskog tržišta kapitala očekuje se već na jesen.

Projekt stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnicama – SEE Link – dobio je i sedmog člana, a najave sa Zagrebačke burze govore da se na tome neće stati. U srijedu je objavljeno da je i Atenska burza podnijela zahtjev za članstvo u SEE Linku čime je broj pridruženih narastao na četiri tržišta.

Podsjetimo, utemeljiteljima projekta – Zagrebačkoj, Makedonskoj i Bugarskoj burzi – ranije se pridružila i Ljubljanska, Banjalučka i Beogradska burza. Podsjetimo, SEE Link trenutačno podržava trgovanje na bugarskom, hrvatskom i makedonskom tržištu, čija je ukupna tržišna kapitalizacija oko 30 milijardi dolara u gotovo 400 vrijednosnica uvrštenih na tri burze.  Čak 25 brokerskih kuća s ta tri tržišta trenutačno je priključeno na platformu, a cilj je čitavog projekta pozitivno utjecati na likvidnost te omogućiti jednostavniji i efikasniji pristup za investitore i lokalne brokere.

 

41,8milijardi

eura iznosi tržišna kapitalizacija Atenske burze

Priključenje Atenske burze značajan je korak naprijed s obzirom na tržišnu kapitalizaciju od 41,8 milijardi eura. Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić za Poslovni dnevnik ističe kako je sa sedam burzi i 25 investicijskih društava projekt u prvoj godini nadmašio očekivanja. "Već sada možemo najaviti da će biti još novih burzi u SEE Linku do kraja godine. Ovoga trenutka možemo izdvojiti Bukureštansku burzu", istaknula je Gažić. Prema najavama prvog čovjeka Bukureštanske burze, Ludwika Sobolewskog, ta bi se burza mogla SEE Linku priključiti već na jesen.

Ivana Gažić naglašava kako je sustav za razmjenu naloga u potpunosti funkcionalan, no da bi se ostvarila relevantna razmjena naloga, investicijska društva moraju se međusobno ugovorno povezati sa svojim partnerima u drugim zemljama. "Koliko smo upoznati, naši članovi intenzivno rade i na izradi brokerskih aplikacija koje su također djelomično subvencionirane projektom i na razgovorima s partnerima u drugim zemljama. Nadamo da će uz nova tržišta koja se priključuju njihov angažman u SEE Linku biti još veći", zaključila je Gažić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close