Prodaja dionica Leda i Jamnice ne zvoni na uzbunu, ali je dokaz nepovjerenja

Autor: Tomislav Pili , 29. ožujak 2017. u 14:37
O prodaji dionica kompanija iz sastava Agrokora danima bruji domaće tržište kapitala/PIXSELL

Od 24. veljače do 21. ožujka četiri mirovinska fonda prodala su ukupno 1711 dionica Leda, a najviše je prodavao Erste Plavi.

Iako su količine dionica Leda i Jamnice koje su mirovinski fondovi do sada prodali praktički zanemarive za igrače njihove veličine, smanjivanjem udjela šalju jasnu poruku nepovjerenja, smatraju financijski analitičari.

O prodaji dionica kompanija iz sastava koncerna Agrokor koje drže mirovinski fondovi već danima bruji domaće tržište kapitala. Medijski napisi govore kako mirovinci bježe iz Leda zbog jamstava danih za razne Agrokorove kredite, a koji su navodno premašili dvije milijarde eura. Međutim, podaci s portala Moje dionice pokazuju kako termin "bijeg" treba shvatiti dosta uvjetno. Naime, od 24. veljače do 21. ožujka sva četiri mirovinska fonda prodala su ukupno 1711 dionica Leda. Tu treba pribrojati i 13 dionica Jamnice koje je između 1. i 8. ožujka prodao Erste Plavi. 

Kraćenje pozicija
Što se tiče Leda, najviše je prodavao Erste Plavi smanjivši svoj udjel za 748 dionica. S obzirom na to da je od sva četiri mirovinca imao i najmanji udjel, kraćenje pozicije u Ledu kod ovog je fonda i najzamjetnije, za više od 10 posto. Erste Plavi sada posjeduje 6195 dionica čime je zasjeo na 6. mjesto najvećih dioničara s 1,97 posto udjela, pokazuju podaci Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD).

 

5,2 posto

udjela ili 16.322 dionice Leda držao je zaključno s 21. ožujkom PBZ/CO

Drugi najaktivniji fond bio je PBZ/Croatia osiguranje mirovinski fond najbrojnije kategorije B koji je prodao 640 dionica.  Međutim, radi se o malom udjelu s obzirom na to da taj fond PBZ/CO-a drži još 16.322 dionice i četvrti je dioničar s 5,20 posto udjela. Vodeća dva dioničara među mirovinskim fondovima prodavali su gotovo simbolične količine. Raiffeisenova kategorija B iskrcala je svega 53 dionice, pa sad drži još 18.962 dionice dok je najveći AZ fond prodao 270 dionica. AZ posjeduje još 38.682 dionice. U vezi komentara ovih transakcija mirovinci su zakopčani do grla poručivši kako nemaju običaj komentirati pojedinačne transakcije. Jedino su iz Erste Plavog potvrdili prodaju dionica Leda i Jamnice.  

"Načelno možemo reći da odluke o kupnji ili prodaji ovise o analizi svake pojedine dionice, općenitim kretanjima na tržištima kapitala, kao i ostvarivanju optimalnog prinosa za naše članove", dodali su iz Erste Plavog. Neslužbeno se među mirovincima može reći kako prodaju Leda ne treba promatrati kao nekakvu dramu.  "Mirovinski fondovi stalno kupuju i prodaju dionice. Prodajemo iz dva razloga: kada kratimo poziciju zbog ostvarene dobiti ili kada se povećaju rizici oko pojedinih kompanija", znakovito poručuje predstavnik jednog fonda.Iako su količine mirovinskih fondova za njih male, za plitko domaće tržište prodajni je pritisak bio popriličan. Analiza pokazuje da su od 15 trgovinskih dana dionice "mirovinaca" sudjelovale s više od 70 posto volumena u čak sedam dana. 

Neizbježan pad
Takav volumen morao se negativno odraziti i na cijenu Leda koja se od 24. veljače do 23. ožujka stropoštala više od 26 posto. CROBEX je, za usporedbu, u tom razdoblju oslabio manje od osam posto.  Financijski analitičari u neslužbenom razgovoru kažu kako prodaje Leda preko burze pokazuju dvije stvari – da u ovom trenutku veće pakete u izvanburzovnoj trgovini nitko ne želi kupiti, ali i da mirovinci ne žele pasivno čekati rasplet situacije oko Agrokora. "Nemaju kome prodati jer je u ovom trenutku prevelika neizvjesnost. S druge strane, polaganim prodajama preko burze šalju i poruku nepovjerenja prema sadašnjoj situaciji. Stat će u trenutku kada restrukturiranje Agrokora predvođeno Sberbankom postane službeno", kaže jedan financijaš.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close