Prepolovljeni prihodi V. Lenca

Autor: Marija Brnić , 28. veljača 2017. u 22:00
Prihodi s 535 pali na 277 milijuna kuna/G. Kovačević/PIXSELL

Globalna kriza i neispunjeni kapaciteti nagrizli i domaće brodogradilište.

Sjajan rezultat iz 2015. remontno brodogradilište Viktor Lenac u prošloj godini, u kojoj je slavilo 120 godina rada, nije uspjelo ponoviti.

Teška godina na globalnom tržištu remontnih i offshore djelatnosti prepolovila je prihode, koji su skliznuli s 535,7 mil. kuna iz 2015. na 276,9 mil. kuna.  Iz Lenca ističu kako su u prvom dijelu godine suočili s niskom zaposlenosti kapaciteta, što je rezultiralo i većim gubitkom od planiranog, a koji je pokriven u drugom dijelu godine, pa je, uz značajnije smanjenje troškova u odnosu na pad prihoda, na koncu godina ipak zaključena s neto dobiti od 1,45 mil. kuna.

Godinu ranije dobit je iznosila gotovo 26 mil. kuna. Ukupni su rashodi u Lencu lani smanjeni s 508,5 mil. iz 2015. na 275 mil. kuna. Manjak poslova u prvom dijelu godine Lenac je koristio za obnovu vlastite opreme, a najvrjedniji projekt na kojem su radili je remont američkog vojnog broda Mount Whitney. U Lencu procjenjuju da se ni u 2017. neće popraviti stanje na brodoremontnom tržištu.

Zbog zastoja u obnovi flota brodova i daljnjih rezanja troškova brodara, očekuju da će i dalje prevladavati narudžbe samo nužnih remonta. Zbog mogućnosti odgoda drže da će izostati i očekivani val projekata instalacija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, što će još više zaoštriti konkurenciju među remontnim brodogradilištima, pa očekuju daljnje smanjenje cijena i posljedično pad prihoda i profita.

Već sada turski remonteri, koja su im najveći konkurenti, agresivno nastupaju nudeći i do 40% niže cijene. Taj udar u Lencu kane ublažiti dizanjem produktivnosti, pa očekuju da će zadržati zdravu profitnu maržu unatoč padu prihoda po pojedinom projektu. Od važnijih projekata u Lencu izdvajaju nastavak suradnje s Američkom ratnom mornaricom, a uz projekt na zapovjednom brodu 6. flote, nadaju se, mogao rezultirati još jednim projektom u 2017. 

Komentirajte prvi

New Report

Close