Povijesni rast prihoda AD Plastika, 4 posto ulaže se u istraživanje i razvoj

Uskoro bojanje i na lokaciji u Zagrebu/EPA Uskoro bojanje i na lokaciji u Zagrebu/EPA

Od važnosti je i ulazak u prodaju bojanih pozicija za Fordova vozila. Na korak su i do lokacije u Zagrebu kao nove Ford Q1 lokacije.

AD Plastik na rekordnim razinama razveseljava dioničare (89,23 mil. kn neto dobiti) te podiže letvicu očekivanja i s povijesnim rastom ukupnih prihoda (21,2% veći u odnosu na 2017.), u podlozi kojih je kao br. 1 snažni organski rast, odnosno kako nam je kazao predsjednik Uprave Marinko Došen, realizacija novih projekata Renaulta, Fiata, Volkswagena i Forda u matičnom društvu i oporavak ruskog tržišta (+12,8%), ali i akvizicija u Mađarskoj.

"Akvizicija Tisza Automotivea utjecala je na dodatni rast prihoda oko 6%, a oko 15% rasta odnosi se na organski rast", kaže Došen. U integriranom godišnjem izvještaju za 2018. predstavljena pak tržišna kretanja otkrivaju i da je od 15,2 milijuna novih vozila u EU lani najprodavaniji bio Volkswagen Golf, a u stopu prati ga Renault Clio. Važan je to podatak za Solinjane, posebice zbog ugovorene serijske proizvodnje velikog broja komponenti u tvornici u Novom Mestu za novo vozilo za koje je industrijalizacija, doznajemo, u završnoj fazi.

"Uskoro nas očekuje početak serijske proizvodnje. Za Clio 5 ugovorena je proizvodnja velikog broja komponenti interijera i eksterijera vozila u tehnologijama injekcijskog prešanja, bojenja i montaže: proizvodit ćemo prednje i zadnje odbojnike, obloge iznad kotača, krovne spojlere, instrument ploče i obloge vrata. Činjenica kako se radi o najprodavanijem vozilu za nas je iznimno dobra jer to potencijalno znači mogućnost povećanja količina", kaže Došen.

Od strateške je važnosti i ulazak u prodaju bojanih pozicija za Fordova vozila. Na korak su i do nominacije lokacije u Zagrebu kao nove Ford Q1 lokacije čime se značajno učvršćuju kao strateški dobavljač Forda. Ne samo da je to jako dobro polazište za buduće programe Fordovih vozila u ovom dijelu Europe i prepoznatljivost u globalnoj mreži dobavljača, što navode u izvješću, već s ovim certifikatom zagrebačka tvornica postaje ovlaštena za direktnu isporuku tvornicama Forda po njihovim standardima, kaže Došen te nastavlja: "Naša tvornica u Solinu ima ovaj certifikat više od 10 godina, nedavno ga je dobila tvornica u Vintaiju, a vjerujemo kako ćemo ga uskoro dobiti i za lokaciju u Zagrebu.

Njegovo dobivanje dugotrajan je proces i potrebne su prethodne suglasnosti kupca koje smo nedavno dobili. Kako tehnologiju bojenja razvijamo na lokaciji Zagreb, dobivanje novih poslova u toj tehnologiji za ovog je kupca bilo poprilično važno. Bojenje je inače proces koji se naslanja na tehnologiju injekcijskog prešanja i vrlo je izazovna tehnologija s velikom dodanom vrijednosti za kupce i za AD Plastik Grupu."

Posebno istaknutu ulogu imaju upravo njihove visokorangirane inženjerske usluge: naime, u Hrvatskoj zapošljavaju više od 250 inženjera različitih profila, no više od sto ih je u odjelu istraživanja i razvoja gdje su podijeljeni po tehnologijama, proizvodima i kupcima. "Ovaj je segment u našem poslovanju iznimno važan jer u našoj je industriji suradnja razvojnog odjela s kupcima sve važnija.

Naime, proizvođači automobila u tom se segmentu sve više oslanjanju na svoje dobavljače i unaprjeđenje upravo tog dijela poslovanja iznimno je važno za naš daljnji rast i razvoj. Konkurentnost naših proizvoda, a time i ugovaranje novih poslova, očituje se kroz znanje, iskustvo i sposobnosti naših inženjera.

Oni moraju ponuditi proizvod po konkurentnoj cijeni, u zadanim rokovima i zadovoljavajući visoke standarde kvalitete, tehničke zahtjeve i očekivanja kupca u pogledu funkcionalnosti, haptičkih svojstava, logistike i slično", kaže Došen. U prilog važnosti istraživanja i razvoja unutra AD Plastik Grupe govore i ulaganja u ovaj dio poslovanja od 4% godišnjih prihoda, što su ujedno standardi automobilske industrije, poručuje naš sugovornik.  

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve