Pogledajte usporedbu regionalnih i globalnih indeksa od 2007. do danas

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2013. u 11:37
Thinkstock

S obzirom na nedavni novi vrhunac Dow Jonesa i snažan rast CROBEX-a u posljednje vrijeme…

S obzirom na nedavni novi vrhunac Dow Jones Industrial Average indeksa, kao i snažan rast CROBEX-a u posljednje vrijeme, poslovni i edukacijski portal iCapital odlučio je usporediti kretanja regionalnih i globalnih indeksa od 2007. do danas, kao i valuacijske razine mjerene pokazateljem P/E.

Globalni indeksi su trenutno ili vrlo blizu razina iz 2007. ili su ih već prešli, dok su regionalni indeksi zaostali daleko ispod te razine, odnosno praktički stagniraju od 2009., kada je u svijetu krenuo postepeni oporavak, pri čemu je hrvatski CROBEX tek nešto bolji od slovenskog SBITOP-a i srpskog BELEX-a.

Osvrnemo li se na valuacijske razine ovih indeksa mjerene pokazeteljem P/E (iz pregleda smo isključili SBITOP i BELEX15 zbog nedostatka usporedivih podataka, budući smo za izvor izračuna koristili Bloomberg), također vidimo postepeni povratak na razine iz 2007., iako moramo napomenuti da tadašnje razine ipak još nisu sasvim dostignute, za razliku od performansi indeksa koje već i prestižu povijesne vrhunce iz tih vremena. 

Tekst je dio Interkapitalove dnevne publikacije IC Equity Espresso u kojem je dostupno upozorenje investitorima i objašnjenje investicijske Preporuke, dostupne na ovom linku.

Komentirajte prvi

New Report

Close