Podizanjem kamata rast burze trajat će do 2018.

Autor: Tomislav Pili , 16. prosinac 2015. u 22:01
Foto: Thinkstock

Posljednjih pet slučajeva podizanja kamatnih stopa rezultirali su višegodišnjim nastavkom bikovskog tržišta.

Investitori se ne trebaju plašiti povećanja kamatnih stopa jer povijest pokazuje da rast tržišta u prosjeku traje još dvije godine, izračunali su analitičari švicarske banke UBS.

Dok se u srijedu čekala odluka američke središnje banke (Fed) o prvom podizanju kamatnih stopa nakon dugih devet godina, mnogi se pitaju je li time došao kraj šestogodišnjeg bikovskog tržišta na američkoj burzi. Povijest pokazuje da kraj dolazi u prosjeku 25 mjeseci nakon prvog podizanja kamatnih stopa, a indeks S&P 500 u tom razdoblju ojača preko 33 posto. U pet slučajeva podizanja kamatnih stopa u posljednjih 38 godina, indeks je najviše ojačao 1988. godine, čak 42 posto u naredne 2,5 godine.

Razdoblje rasta najkraće je trajalo nakon podizanja kamatnih stopa 1986. godine, svega osam mjeseci, ali je u tom razdoblju indeks lansiran za 35 posto, prenosi CNBC. Julian Emanuel, analitičar dionica i izvedenica u UBS-u stoga očekuje da će ulagači vidjeti nove rekordne vrijednosti indeksa u sljedećih šest mjeseci.

S druge pak strane, Ari Wald, analitičar u Oppenheimeru, istražio je reakcije tržišta na podizanje kamatnih stopa sve do 1950-ih godina. U tom razdoblju svega tri puta indeks je bio u padu godinu dana nakon prvog podizanja. "Fed u pravilu podiže kamatne stope za vrijeme zdravog razdoblja na dioničkom tržištu. To sada nije slučaj što bi značilo da će biti ponešto volatilnosti", tvrdi Wald.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close