Pobjeda republikanaca daje burzama novi vjetar u leđa

Autor: Tomislav Pili , 06. studeni 2014. u 09:39
Republikanci sada drže oba doma/Reuters

Podaci pokazuju da je od 1942. američka burza uvijek porasla nakon izbora.

Ako je suditi po povijesnim iskustvima, pobjeda Republikanske stranke na izborima za američki Kongres trebala bi dati dodatni vjetar u leđa tržištu kapitala.

Nakon što je "Velika stara stranka" osvojila najmanje 52 mjesta u gornjem domu Kongresa i time demokratima preotela većinu te dodatno ojačala većinu u donjem, Predstavničkom domu, burze s obje strane Atlantika pozdravile su ovakav ishod izbora održanih u utorak.Svi glavni europski indeksi skočili su preko jedan posto u srijedu u  poslijepodnevnom dijelu trgovanja. Rast je predvodio njemački DAX koji je oko 14.30 sati vrijedio 1,7 posto više nego po zaključenju trgovanja dan ranije, a slijedio ga je pariški CAC s nešto manjih 1,6 posto rasta.

Londonski FTSE ojačao je za 1,2 posto. Optimističnu srijedu na Wall Streetu sugeriralo je i kretanje terminskih ugovora na glavne američke indekse, S&P 500, Dow Jones i Nasdaq koji su bilježili između 0,5 i 0,6 posto rasta. Doduše, dodatni poticaj burzama dalo je i izvješće s američkog tržišta rada prema kojem je u listopadu otvoreno 230.000 novih radnih mjesta, 10.000 više od očekivanja.Inače, rast tržišta zbog pobjede republikanaca bio je očekivan. Ta stranka sada drži većinu o oba doma, Senatu i Predstavničkom domu, pa tržište smatra kako će to donijeti poticajnije okružje za tamošnje kompanije, imajući u vidu stav Republikanske stranke prema biznisu.
 

Osim što bi se zakonodavno tijelo sada moglo pozabaviti reformom poreznog sustava, nova pozicija republikanaca mogla bi ubrzati sklapanje novog azijsko-pacifičkog trgovinskog sporazuma. Od nove raspodjele snaga mnogo očekuju i naftne kompanije imajući u vidu sklonost stranke prema tom sektoru. Iako je novom "podjelom karata" povećana mogućnost političkog zastoja između predsjednika Baracka Obame i Capitol Hilla, Wall Street to previše ne brine. Burzovni optimizam ima pokriće i u prošlosti. Istovjetna situacija u kojoj republikanci drže Kongres, a predsjednik dolazi iz redova Demokratske stranke dogodila se i prije 20 godina.

Podaci Dealogica pokazuju da je S&P 500 indeks mjesec dana nakon izbora pao, ali je nakon toga započeo uspon i godinu dana kasnije našao se na 30 posto višoj razini.Ako se pak pogleda utjecaj izbora u sredini predsjedničkog mandata, neovisno iz koje stranke dolazi šef Bijele kuće, razloga za zabrinutost opet nema. Naime, podaci koji sežu do 1942. pokazuju da je S&P 500 porastao tri mjeseca nakon izbora u 17 od 18 slučajeva, a šest mjeseci i godinu dana kasnije u svih 18 slučajeva. Kao što za Business Insider kaže analitičar UBS-a Julian Emanuel, "povijest se u pravilu ne ponavlja, ali se često rimuje". 

Komentirajte prvi

New Report

Close