Na Wall Streetu novi rekordi Dow Jonesa i S&P indeksa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2014. u 09:06
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine.

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, jer su ulagači odahnuli nakon izbora za američki Kongres, a pozitivno su na tržište utjecali i dobri gospodarski podaci.

Dow Jones ojačao je 100 bodova, ili 0,58 posto, na 17.484 boda, a S&P 500 indeks 0,57 posto, na 2.023 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,06 posto, na 4.620 bodova.

Novi rekordi Dow Jonesa i S&P-a zahvaljuju se pozitivnoj reakciji tržišta na pobjedu republikanca na kongresnim izborima, koji su preuzeli kontrolu nad američkim Senatom i tako stekli većinu u oba doma Kongresa po prvi put od 2006. godine.

Zbog toga analitičari smatraju da će ubuduće neki zakoni u vezi gospodarstva lakše proći parlamentarnu proceduru.

"Zasad se tržištu sviđa rezultat izbora, jer bi okruženje u Kongresu moglo biti malo više naklonjeno poslovnom sektoru. Da je odnos u Kongresu ostao nejasan, to bi zabrinulo ulagače", kaže John Canally, strateg u tvrtki LPL Financial.

Ističe i to da nakon izbora za Kongres cijene dionica u pravilu rastu. Dosad je u povijesti u gotovo 90 posto slučajeva tržište raslo nakon izbora, bez obzira na rezultat.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo gospodarski podaci. Prema izvješću konzultantske tvrtke ADP, u američkom privatnom sektoru u listopadu je otvoreno 230.000 novih radnih mjesta, što ukazuje na nastavak oporavka tržišta rada.

Zbog toga se ulagači nadaju i dobrom izvješću vlade o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u listopadu otvoreno 233.000 novih radnih mjesta. Taj bi podatak potvrdio da je nedavni zaključak Feda o jačanju tržišta rada bio ispravan.

Najveći je dobitnik, s rastom za 1,8 posto, jučer bio energetski sektor, što se zahvaljuje blagom oporavku cijena nafte. Dan prije cijene nafte na američkom tržištu zaronile su na najniže razine u tri godine, zbog čega je S&P indeks energetskog sektora potonuo gotovo 2 posto.

Tržište podržavaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine američkih kompanija. Jučer su, zahvaljujući dobrim financijskim izvješćima, cijene dionica medijskog diva Time Warnera i proizvođača električnih automobila Tesle skočile više od 4 posto.

No, nekoliko tehnoloških kompanija ostvarilo je u proteklom tromjesečju slabije rezultate nego što se očekivalo, pa su cijene njihovih dionica pale, što je izazvalo i pad Nasdaq indeksa.

Unatoč rekordnim dosezima Dow Jones i S&P indeksa, ulagači su oprezni, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,4 milijarde dionica, dok prosječni dnevni obujam u posljednjih pet dana iznosi 7,3 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,32 posto, na 6.539 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,63 posto, na 9.315 bodova, a pariški CAC 1,89 posto, na 4.208 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close