Nova burza prst u oko Nijemcima i Amerikancima

Autor: Tomislav Pili , 26. rujan 2016. u 22:00
CurveGlobal osnovalo je sedam banaka, Londonska burza i burza izvedenica CBOE/REUTERS

Burza izvedenica na obveznice CurveGlobal ulazi na teren kojim dominira Deutsche Börse i ICE.

Londonska burza (LSE) i sedam velikih investicijskih banaka u ponedjeljak su pokrenuli novu burzu izvedenica na obveznice CurveGlobal i time ušli na tržište kojim dominira Eurex u vlasništvu Deutsche Börse i američki Intercontinental Exchange (ICE).

Sedam banaka – Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JPMorgan i Société Générale – posjeduju 65 posto u novoj burzi. LSE posjeduje 25 posto, a ostatak od 10 posto američki CBOE, burza opcija na dionice. U sljedećih pet godina u CurveGlobal partneri će uložiti 30 milijuna funti. U početku će se na burzi trgovati izvedenicama na obveznice, a potom će doći i drugi proizvodi, prenosi Financial Times.

Frederic Ponzo, partner u GreySpark Consultingu, smatra da bi nova burza mogla postati uspješna priča. "Iza nje stoje banke koje su najveći trgovci obveznicama i koji će sasvim sigurno upumpavati likvidnost", drži Ponzo. Prednost burze jest i što će naplaćivati niže naknade od Eurexa i ICE-a. Na čelu CurveGlobala je Andrew Ross koji je 14 godina proveo u Morgan Stanleyu kao direktor vanburzovne namire u Europi.  

Komentirajte prvi

New Report

Close