Njemačka i Londonska burza pregovaraju o spajanju

Autor: Tomislav Pili , 23. veljača 2016. u 22:01
Čelnik Deutsche Börse Carsten Kengeter još je lani najavio moguća velika preuzimanja/REUTERS

U novoj kompaniji Nijemci bi imali glavnu riječ jer bi držali 54 posto udjela.

Njemački burzovni operater Deutsche Börse u čijem je vlasništvu Frankfurtska i Stuttgartska burza opet je u pregovorima o spajanju s Londonskom burzom (LSE) u čijem je sastavu i Talijanska burza.

Dvije burze u utorak su objavile kako pregovaraju o spajanju na jednakim osnovama čime bi se stvorio europski div vrijedan 28 milijardi dolara i dovoljno snažan da konkurira vodećim američkim i azijskim burzama. Nakon objave vijesti o pregovorima dionica Londonske burze skočila je 18 posto, a Deutsche Börse za osam posto. Time se tržišna vrijednost britanskog operatera popela na 13 milijardi funti, a njemačkog na gotovo 16 milijardi eura. Izvori Reutersa tvrde da se pregovori vode pod šifrom Luna za Londonsku burzu te Delta za Deutsche Börse te da su još u ranoj fazi.

 

28milijardi

dolara vrijedio bi holding Londonske burze i Deutsche Börse

Ako do spajanja dođe, dioničari njemačke burze u novoj bi kompaniji imali 54,4 posto udjela, a britanske 45,6 posto. Dioničari LSE-a dobili bi 0,44 dionice nove kompanije za svaku svoju dionicu dok bi njemački dioničari dobili dionice u omjeru 1:1. Za analitičare vijest o spajanju ovih dviju burzi i nije potpuno iznenađenje s obzirom na prijašnje izjave čelnika njemačke burze Carstena Kengetera. Kada je preuzeo kormilo Deutsche Börse u lipnju prošle godine, Kengeter je izjavio kako se ne libi krenuti i u velika preuzimanja kako bi povećao prihode kompanije.  

Nakon toga je uložio 1,5 milijardi eura u kupnju švicarske kompanije Six Group kako bi došao do platforme za trgovinu valutama 360T. Inače, ovo nije prvi puta da Londonska burza i Deutsche Börse razgovaraju o spajanju. Prvi su puta pregovori pokrenuti u svibnju 2000. godine, ali bez uspjeha. Njemački rival pokušao je s drugom ponudom koja je Londonsku burzu vrednovala na 1,35 milijardi funti u prosincu 2004. godine, ali su Englezi i tu ponudu odbili. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

dok naša pregovara o spajanju kraja s krajem

Tako će ih zadržati u EU..

Tomislave , na večernjem vam članak otključan a ovdje zaključan ! Dajte uskladite se malo.

http://www.vecernji.hr/gospodarstvo/spajaju-se-njemacka-i-londonska-burza-1062836

New Report

Close