Nijemci daju bolju ponudu za Londonsku burzu

Autor: Tomislav Pili , 14. ožujak 2016. u 22:01
Britanski dioničari htjeli bi vidjeti u novoj ponudi i nešto gotovine, piše tamošnji tisak/REUTERS

Zbog skoka cijene dionice Londonske burze za četvrtinu postala je upitna predložena podjela vlasništva u novoj kompaniji.

Njemački burzovni operater Deutsche Börse (DB) mogao bi već ovoga tjedna poboljšati svoju ponudu za Londonsku burzu (LSE) čime bi se dodatno zaoštrila borba za britanskog operatera. Prema navodima britanskog tiska, rastuća cijena dionice Londonske burze u kombinaciji s iskazanim interesom američke kompanije Intercontinental Exchange (ICE) nagnala je Nijemce da razmisle o "podebljavanju" svoje ponude za spajanje.

Podsjetimo, vijest o razgovorima o spajanju DB-a i LSE-a objavljena je krajem prošloga mjeseca. Od tada je počela i rasti vrijednost Londonske burze koja trenutno vrijedi 10 milijardi funti. Konkretno, od 22. veljače cijena je ojačala za četvrtinu i trenutno se dionicama Londonske burze trguje po cijeni od gotovo 29 funti. S druge strane, cijena dionice Deutsche Börse uspinje se mnogo sporije. Od veljače, kada je postigla najnižu cijenu od 70,25 eura, dionica je dohvatila 75,7 eura, odnosno osam posto više. Ova dva europska burzovna diva zajedno bi sada imala tržišnu vrijednost od 21,5 milijardi funti, 1,5 milijardi funti više nego u trenutku kada je objavljena vijest o mogućnosti spajanja.

U tom slučaju mijenja se i vlasnička struktura u toj novoj kompaniji. Naime, u potencijalnom spajanju dioničari njemačke burze trebali su držati 56 posto dionica nove kompanije dok je dioničarima LSE-a trebalo pripasti 44 posto. Usponom vrijednosti dioničari Londonske burze sada bi trebali imati pravo na 47,5 posto u novoj kompaniji dok bi Nijemci pali na 52,5 posto. Stoga britanski The Telegraph piše kako se dioničari nadaju da će dobiti bolju ponudu od Deutsche Börse. Osim toga, Britanci bi možda voljeli vidjeti i nešto gotovine "na ruke" u poboljšanoj ponudi. Tim više jer bi američki ICE mogao ponuditi novac i dionice.  

Komentirajte prvi

New Report

Close