Neto dobit Končar grupe 50,5 milijuna kuna, najveći izvoz u BiH

Autor: Darko Bičak , 27. srpanj 2014. u 22:00
Darinko Bago, Končar grupa/Goran Stanzl/PIXSELL

Najznačajniji izvoz ostvaren je u BiH sa 48,6 mil. kuna realizacije, Švedsku sa 45,3 mil., Italiju 31,8 mil., te Nizozemsku 28,9 mil. kuna.

Končar grupi prihod je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci pao za sedam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ostvarila je konsolidirani prihod od 1,13 milijardi kuna, a što je manje od planiranog. Kao razlog pada iz Končara navode neravnomjernu dinamiku ugovaranja i isporuka po kvartalima te niske investicijske aktivnosti u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Očekuju da će im u drugoj polovici godine prihodi od prodaje proizvoda i usluga dostići planirane veličine. Poslovni prihodi iznosili su 1,2 milijarde kuna, što je 4,7 posto manje od ostvarenog u istom razdoblju 2013. Poslovni rashodi bili su na razini od 1,56 milijardi, što je 3,6 posto manje nego u prvom polugodištu 2013. godine.

Dobit iz poslovnih aktivnosti iznosi 41,1 milijun kuna, a dobit nakon oporezivanja je 50,5 milijuna kuna. Od neto dobiti na dioničare Končar grupe odnosi se 38,1 milijun kuna, a na dioničare dijelova tvrtki koje posluju u sklopu Končara 12,4 milijuna. Na domaćem tržištu Končar je ostvario 527,6 milijuna kuna prihoda od prodaje ili 47 posto ukupnih prihoda od prodaje proizvoda i usluga. Kako navode, prvo polugodište 2014. na domaćem je tržištu obilježio završetak velikih infrastrukturnih projekta. U suradnji s Hrvatskim telekomom Končar je izgradio podatkovni centar koji korisnicima nudi smještaj, daljinsko praćenje i upravljanje ICT infrastrukturom.

Bili su i izvođači radova na projektu "Funkcije vođenja elektroenergetskog sustava" za investitora Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS). Na inozemnom tržištu prihodi od prodaje iznose 598,9 milijuna kuna ili 53 posto ukupnih prihoda. Najznačajniji izvoz ostvaren je u BiH sa 48,6 mil. kuna realizacije, Švedsku sa 45,3 mil., Italiju 31,8 mil., Nizozemsku 28,9 mil. te u Njemačku i Austriju sa 27,6 mil. kuna.Najznačajnije povećanje izvoznih prihoda bilježe u Italiji, što je u odnosu na isto razdoblje 2013. godine više za 26,7 milijuna kuna. Najvećim dijelom to se odnosi na izvoz Končareve tvrtke kćeri Distributivni i specijalni transformatori s ostvarenih 27 mil. kuna. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

A sada će Kukuriku Vlada prodati za kikiriki dobitaša Končara i lovu ulupati u gubitaša Petrokemiju.

Ocekivani rezultati rijetko nesposobne uprave. Case za primjer koliko je manjkav corporate governance u Hr. Bago ni u Srbiji nebi mogao biti direktor. U Hr moze vec godinama.

New Report

Close