Nema kraja rasprodajama dionica na kineskoj burzi

Autor: Ana Blašković , 31. kolovoz 2015. u 22:01
Umjesto dionica, traže se obveznice i sigurnija ulaganja/FOTOLIA

Fondovi srezali iznose za ulaganja u iduća tri mjeseca na 8-godišnji minimum.

Početak ovog tjedna nije donio smirenje na burzama; bojazan o tome hoće li kineska vlada nastaviti podupirati gospodarstvo rezultirala je bijegom investitora s kineskog tržišta kapitala i novim padom.

U ponedjeljak je indeks Shanghai Composite pao 0,8 posto čime je njegov mjesečni pad u kolovozu dosegao 12,5 posto, a kineski fond menadžeri srezali su iznose koje namjeravaju ulagati na tamošnjoj burzi u naredna tri mjeseca na najnižu vrijednost u zadnjih osam godina, rezultati su ankete koju je proveo Reuters. 

 

0,8posto

pao je u ponedjeljak indeks Shanghai Composite

Traže se obveznice
"Kineski fond menadžeri snizili su svoj udio za equity alokacije u iduća tri mjeseca sa 72,52 posto na 66,3 posto, najniže od lipnja 2007. kad je anketa prvi put provedena", kažu u Reutersu. Slab apetit prema riziku odmah se prelio na portfelje pa su fondovi povećali ulaganja u obveznice s 9,4 posto u srpnju na 14,4 posto. Unatoč padu 12-mjesečnog referentnog kamatnjaka 25 baznih bodova, porasla je i najlikvidnija stavka 'novac' sa 18,1 posto na 19,4 posto. Sve su glasnija nagađanja da kineska Vlada diže ruke od programa kupnje imovine koji je djelovao kao stabilizator cijena. Ipak, u ponedjeljak je zabilježen još jedan skok cijena vrijednosnica što bi ukazivalo da je Vlada još jednom uskočila u ulogu kupca.

Šminkanje tržišta
"Prisutno je izuzetno puno konfuzije kad su u pitanju kupnje vrijednosnica od državnih fondova", rekao je Bloombergu Gerry Alfonso iz Shenwan Hongyuan grupe. "Objave su vrlo limitirane pa je nemoguće sa sigurnošću znati što točno rade", dodaje.Ovog tjedna održat će se vojna parada u sjećanje na pobjedu u II. svjetskom ratu. Očekuje se da će ju Kina iskoristiti za demonstraciju svoje rastuće vojne i političke moći svijetu što bi objasnilo eventualne pokušaje spašavanja cijena na tržištu kapitala koje se već dugo crveni.

Komentirajte prvi

New Report

Close