Nastavlja se niz: veće dividende najavili i Končar i Ericsson NT

Ina s 50% većom dividendom, od 1,25 mlrd. kuna malima 76 milijuna/ Duško Jaramaz/PIXSELL Ina s 50% većom dividendom, od 1,25 mlrd. kuna malima 76 milijuna/ Duško Jaramaz/PIXSELL

'Zvijezda svibnja' po iznosu isplate je Zaba, no za naše je ulagače opipljivija današnja potvrda veće dividende HT-a.

Nizu najava glavnih skupština prošli su se petak pridružili Ericsson Nikola Tesla i Končar Elektroindustrija, a prijedlozima raspodjele dobiti oni su se uklopili u trend izdašnijih dividendi.

Osim većih zarada u 2018., on odražava i odluke da se veći dio dobiti podijeli dioničarima, bilo da društva nisu u značajnijem investicijskom ciklusu ili im financijske pozicije i razina zaduženosti omogućuju istodobno i značajna investiranja i isplate dobiti ERNT je nakon lanjskih 32,40 kuna predvidio 70,60 kn dividende, što nije i njegov rekord jer je ranije posezao za izvanrednim dividendama.

No, sa 6,5% prinosa investicijski to očito ostaje tzv. dividendna dionica. Dioničarima će se u srpnju isplatiti 94 mil. kuna, od čega pola švedskom Ericssonu. Taj iznos čini više od 4/5 dobiti iskazane za 2018. (112 mil. kn), s tim da isplata tehnički ide iz zadržane dobiti. Dioničarima Končara dividende se dugo nisu podrazumijevale, ali posljednjih su se godina ustalile, i rastu. Nakon 12 kuna u 2017. te lanjskih 14 kn, za skupštinu 6. lipnja predloženo je 15 kn dividende, čime će se dioničarima skrenuti 38,6 milijuna.

Iako je iznos povećan, udio dobiti namijenjen isplati dividende smanjen je s 50-ak na 30-ak posto.  Sezona isplata dividendi tek se zapravo zahuktava. Travanj je bio u znaku rekordnih 1,38 mlrd. kuna isplate PBZ-a, od čega će Intesu kao većinskog vlasnika mimoići samo 30-ak milijuna. Dividende su u travnju "sjele" i dioničarima nekoliko naših kompanija koje ih redovito isplaćuju - od Jadroagenta i Čakovečkih mlinova do Istarske kreditne banke.

"Zvijezda svibnja" po veličini isplate (i to već sutra) je Zagrebačka banka s 1,85 mlrd. kuna dividende, ali kako od toga samo 70-ak milijuna ostaje za manjinske dioničare, za domaće ulagače opipljivije je povećanje dividende  HT-a o  o čemu danas odlučuje glavna skupština.

Iako opet postoji i ambiciozniji protuprijedlog, izgledna je potvrda povećanja sa 6 na 10 kn (ili 7+3), čime će Deutsche Telekom i manjinski dioničari gotovo ravnomjerno podijeliti 812 mil. kuna. Vlasnicima Ine, pak, lani je podijeljeno 812 milijuna, a u srpnju će im na račune sjesti upola više, 1,25 mlrd.

Gotovo pola pripada Molu, nešto manje proračunu RH, a "malima" 76 milijuna. Desetak posto veća dividenda nego lani čeka uskoro i dioničare Valamara kojima će se isplatiti 126 milijuna, dok će Adris svojima u srpnju  iskrcati 300 mil. kuna ili 4% više nego lani.  Podravka je umjesto lanjskih 7 najavila 9 kuna dividende po dionici ili  ukupno 64 milijuna (lani 50). Atlantic je dioničarima lani isplatio 67 milijuna, a za dan-dva otkrit će hoće li treću godinu zaredom povećati dividendu.

Komentari (1)
  • jod
    jod 10:03 6.5.2019.

    To su one firme čijih se dionica država rješava, pa joj ostaju samo one bez prinosa (ali s brojnim mogućnostima za članove stranke).

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve