Ovo su najveći burzovni stradalnici u siječnju

Autor: Tomislav Pili , 04. veljača 2020. u 08:09
Foto: Getty Images

Samo tijekom siječnja Teslina dionica poskupjela je 55 posto, a dodatno gorivo rastu dalo je izvješće koje je pokazalo dobit.

Najveći burzovni stradalnici u siječnju su investitori koji su očekivali pad vrijednosti dionice Tesla Motorsa, pokazuju podaci koje prenosi Financial Times.

Cijena dionica tog američkog proizvođača električnih automobila na rekordnim je razinama što je ulagačima koji su uložili u kratku prodaju tih dionica – odnosno kladili se na pad vrijednosti – donijelo gubitak od 5,8 milijardi dolara. Podsjetimo, samo tijekom siječnja vrijednost Teslinih dionica skočila je za 55 posto i trenutno vrijede preko 650 dolara.

Dodatno gorivo rastu dala je objava financijskog izvješća prošle srijede koja je pokazala dobit od 105 milijuna dolara. Prema podacima tvrtke S3 Partners koja pruža burzovne statistike, gubitak na kratkoj prodaji Teslinih dionica najveći je među svim okladama na pad vrijednosti dionica kompanija iz sastava indeksa S&P 500. Naime, čak je četiri puta veći od gubitka ulagača koji su očekivali poniranje Appleove dionice, a koji su prošlog mjeseca ubilježili 1,3 milijarde dolara minusa.

 

105 milijuna

dolara kvartalne dobiti objavila je kompanija prošle srijede

Unatoč tome, viđeniji investitori koji su uložili u kratku prodaju ne odustaju od svog nauma. Tako Mark Spiegel, partner u investicijskoj tvrtki Stanphyl Capital ističe kako su jedine stvari koje rastu u vezi Tesle cijena dionice i gubitak na isporukama vozila. U budućnosti će snažnija konkurencija etabliranih proizvođača automobila u segmentu električnih vozila dodatno pritisnuti Teslinu dionicu, smatra Spiegel.

"Prava konkurencija u električnim vozilima tek je započela. I dalje smo u kratkoj prodaji i ostat ćemo", poručuje Spiegel. Toby Clothier, analitičar u Mirabaud Securities, tvrdi kako se 105 milijuna dolara dobiti treba promatrati kao neto gubitak jer je 7000 prodanih vozila proizvedeno u prethodnom tromjesečju

Komentirajte prvi

New Report

Close