Na Wall Streetu se očekuje nesigurnije trgovanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. svibanj 2015. u 08:19
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu cijene dionica već dulje vrijeme stabilno rastu.

Na Wall Streetu cijene dionica već dulje vrijeme stabilno rastu, uz male oscilacije, no poruka Feda da ove godine kani povećati kamate mogla bi idućih tjedana povećati oscilacije indeksa, posebice stoga što se kreću na rekordnim razinama.

S&P 500 ojačao je prošloga tjedna 0,2 posto, na 2.126 bodova, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 5.089 bodova. Dow Jones oslabio je, pak, 0,2 posto, na 18.232 boda.

Polovicom tjedna S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli su nove rekordne razine, zahvaljujući nadi ulagača da američka središnja banka Fed neće žuriti s povećanjem ključnih kamatnih stopa.

Još nedavno ulagači su se plašili da će Fed kamate povećati već u lipnju, no ta su strahovanja splasnula jer je u prvom tromjesečju rast američkog gospodarstva usporen na samo 0,2 posto na godišnjoj razini.

Ponadali su se stoga da do povećanja cijene novca neće doći ove godine, nego tek na početku iduće. No, u petak ih je razuvjerila predsjednica Feda Janet Yellen, kazavši da je povećanje kamata u ovoj godini vjerojatno ako se situacija u gospodarstvu nastavi poboljšavati kao što se očekuje.

"Mislim da njezina poruka glasi: 'ako situacija idućih mjeseci ostane ovakva kakva je sada, kamate će biti povećane'. I to je vjerojatno korektna politička odluka", kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.

Već dulje vrijeme cijene dionica stabilno rastu, uz nevelike oscilacije. No, najava Feda da ipak ove godine kani povećati kamate mogla bi idućih tjedana izazvati veće oscilacije cijena.

Tim više što se burzovni indeksi kreću na rekordnim razinama, premda poslovni rezultati kompanija nisu sjajni, dok američko gospodarstvo raste umjereno, ali ne i brzo.

Većina analitičari smatra da bi Fed kamate mogao povećati u rujnu, što bi bilo prvo povećanje cijene novca od 2006. godine. U posljednjih šest godina kamate su se kretale na rekordno niskih gotovo nula posto, što je podržavalo rast cijena dionica na rekordne razine.

Nakon povećanja kamata, za očekivati je da će cijene dionica ponešto pasti. Podaci tvrtke Bespoke Investment Group pokazuju da je u prošlosti u tri mjeseca nakon povećanja kamata S&P 500 indeks u prosjeku oslabio 2,2 posto.

Reakcija tržišta mogla bi ovog puta biti snažnija, s obzirom na valuacije. Odnos između cijena dionica i zarada kompanija iz S&P 500 indeksu kreće se trenutačno na 17,5, dok dugoročni prosjek iznosi 14,8.

Ipak, ulagači se nadaju da će kamate biti sporo i postupno povećavane, pa to ne bi trebalo znatnije uzdrmati tržište.

"Tržište je malo precijenjeno, čak i s rekordno niskim kamatama. Pred nama bi moglo biti uzburkano more, posebice ako cijene nafte ostanu niske, a tečaj dolara visok", kaže Donald Selkin, strateg u tvrtki National Securities.

Visok tečaj dolara nepovoljno utječe na američke multinacionalne kompanije jer im zbog toga padaju prihodi s inozemnih tržišta, dok niske cijene nafte loše utječu na profitabilnost energetskih divova, ali pozitivno na kompanije kojima troškovi za gorivo čine znatan dio ukupnih troškova.

U SAD-u se u ponedjeljak zbog blagdana ne radi.

Komentirajte prvi

New Report

Close