Marine ACI-ja, osim Adrisa, želja su i mirovinskih fondova

Autor: Tomislav Pili , 19. rujan 2014. u 09:58
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ako Adris kroz Maistru preuzme ACI, stvorit će treću najveću turističku tvrtku.

Za marine opatijskog ACI-a (Adriatic Croatia International Club) vlada sve veći interes velikih igrača.

Nakon što je rovinjski Adris izrazio načelnu želju da uđe u vlasničku strukturu ove nautičke tvrtke, velikog konkurenta rovinjska bi kompanija mogla imati u mirovinskim fondovima. Tim više jer im je javno naklonjena i politika.Nakon što je premijer Zoran Milanović u Saboru u srijedu izjavio kako će država u ACI-u uvijek ostati ključni igrač, ali da bi u dokapitalizaciji kompanije najradije vidio mirovinske fondove kao strateške partnere, potaknulo se pitanje je li s mirovincima već dogovoren neki sporazum.

 

1,2posto

gubila je u četvrtak dionica ACI-a na Zagrebačkoj burzi

Krugovi bliski mirovinskim fondovima ne žele – očekivano – ništa službeno reći, ali ne skrivaju da ih zanima ulazak u tvrtku koja je prošle godine ukupno uprihodila gotovo 200 milijuna kuna i ima imovinu od 568 milijuna kuna. No, nitko ih iz državnih krugova nije kontaktirao niti su o tome razgovarali, tvrde mirovinci. Ipak, upozoravaju i na probleme, poput nesređenih zemljišnih knjiga za dio marina.Za najveći sustav marina u Hrvatskoj načelno je zainteresiran i Adris kroz svoju turističku tvrtku Maistra. Analitičari InterCapitala u dnevnoj analizi objavljenoj u četvrtak ističu kako bi – ako do tog preuzimanja dođe – bila stvorena treća najveća domaća turistička tvrtka po kapacitetu od skoro 33.000 gostiju.

"Iznad nje bi ostali samo Plava laguna koja nakon preuzimanja Istraturista može ugostiti 45.000 turista te Valamar s oko 42.000", stoji u analizi InterCapitala.Njihove projekcije na temelju lanjskih rezultata koje uključuju Maistru, nedavno od Atlantske plovidbe kupljeni hotel Hilton Imperial te ACI pokazuju da bi ta kompanija imala kapacitet od 15.360 soba te 6079 nautičkih vezova. Ukupni prihodi od prodaje dosezali bi 918 milijuna kuna uz dobit prije poreza, aprecijacije i amortizacije od gotovo 333,5 milijuna kuna. Dionica ACI-a u četvrtak je na Zagrebačkoj burzi gubila 1,2 posto, a cijena se kretala oko 6365 kuna.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

Mene samo zanima koliko će novaca ostati mimrovinskim fondovima, kad iz Proračuna- zgiba zdrvsstvo !

Smiješna tvrtka: pa prihod od 200 mil. kuna ostvaruje TUHO na onoj maloj parceli u Zatonu. Dobro kaže kolega prethodni – pa oni (uhljebi) su zaista “sami sebi svrha”

ACI znaci Adriatic Club International! Kako nesto moze biti International and Croatian at the same time (istovremeno)?
A sto se tice privatizacije, nju treba napraviti sto hitnije. Ovi danasnji su jednostavno nesposobni. A u dvadeset godina niti su povecali operatvni kapital, iz kojeg bi mogli sami financirati vece projekte, niti su sve te godine drzavi uplatiti jednu kunu u proracun.
Znaci, oni su sve ove godine, sami sebi svrha.
Mirovinski fondovi mogu participirati kao junior partner a nikako kao vecinski vlasnik. Od kuda nijima top management za voditi ovakvu kompaniju?

New Report

Close