Lani isplaćen rekordan iznos dividendi

Ove se godine očekuje dodatni rast od osam posto/FOTOLIA Ove se godine očekuje dodatni rast od osam posto/FOTOLIA

U džepove dioničara slilo se 1,3 bilijuna dolara što je 7,7 posto više nego 2016.

Prošla je godina po isplaćenim dividendama postavila novi rekord, pokazuju podaci Janus Henderson Global Dividend indeksa.

Kako navodi Financial Times, lani je dioničarima u cijelom svijetu isplaćeno 1,3 bilijuna dolara dividendi što je 7,7 posto više nego godinu ranije.

To je ujedno i najbrži rast od 2014. godine. Ako se iznos prilagodi za tečajne razlike i isključe se specijalne dividende, rast je iznosio 6,8 posto. Rekordna godina ponajviše je zasluga rasta isplata američkih kompanija.

Naime, dividende kompanija iz SAD-a dosegle su rekordnih 438,1 milijardu dolara što je 6,3 posto više nego godinu ranije. Za usporedbu, u 2016. rast isplaćenih dividendi je iznosio 1,7 posto.

Kako pojašnjava Alex Crooke, analitičar u Janus Hendersonu, tijekom 2016. kompanije su zbog izborne neizvjesnosti prikočile investicijske planove i isplate dividendi.

U Aziji - bez Japana - isplaćeno je također rekordnih 139,9 milijardi dolara što je 8,6 posto više. Najslabiji rezultat ostvarila je Europa s 2,7 posto rasta.

U Janus Hendersonu predviđaju da će ove godine dioničarima biti isplaćeno 1,35 bilijuna dolara dividendi, 7,7 posto više. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!