‘Krpanje’ ZTK dok u veljači ne stigne novi

Autor: Ana Blašković , 31. prosinac 2017. u 11:48
Ministar financija Zdravko Marić/Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska je financijske propise već morala uskladiti s MiFID-om II.

Dok se čeka novi Zakon o tržištu kapitala (ZTK), koji bi u proceduru trebao u veljači, Vlada je donijela uredbu o izmjenama Zakona da se s početkom 2018. on uskladi s direktivom MiFID II.

"Uzimajući u obzir predviđeni rok donošenja novog Zakona, a kako do donošenja ne bi nastali poremećaji na tržištu kapitala, ovom uredbom predlažu se izmjene i dopune važećeg Zakona", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Zakon, na kojem više radnih skupina radi dvije godine, a trebao je biti donesen ljetos, dodatno će osnažiti infrastrukturu tržišta kapitala i Hanfi dati šire ruke za propisivanje strožih kazni.

Kako je Poslovnom dnevniku nedavno rekao čelnik Agencije Petar-Pierre Matek, usklađivanje će malim i srednjim tvrtkama olakšati pristup tržištu kapitala, a to je smjer na kojem Zagrebačka burza radi s EBRD-om.

Na snagu stupaju detaljnija pravila za poslovanje investicijskih društava iz trećih zemalja koja žele trgovati u Hrvatskoj, odnosno EU i specifičnije se propisuju ovlasti nadzornih tijela. Također, osiguravateljima se mijenja način prodaje i distribucije proizvoda, posebno investicijskih. Uvode se pravila stručnosti i prikladnosti distributera osiguranja, a nova pravila stižu i za web prodaju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close