Kraš obilježio prošlu godinu na ZSE

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2020. u 22:00
Ivana Gažić, čelnica Zagrebačke burze /Marko Prpić/PIXSELL

Tržišna kapitalizacija skočila je 13 posto, a ukupan promet 5 posto.

Prošla godina na burzi protekla je u znaku poprilično volatilne trgovine, pri čemu je druga polovica uglavnom zabilježila pozitivan trend, zahvaljujući povećanom interesu ulagača za dionicu Kraša koji se u određenoj mjeri prenio i na ostatak tržišta, osvrt je na godinu Uprave ZSE na čelu s Ivanom Gažić.

U konačnici su rasli svi trgovinski pokazatelji: promet unutar knjige ponuda bio je devet posto bolji, a promet dionicama porastao je 38 posto.

Na razini cijele prošle godine, promet je povećan pet posto od čega je oko polovice bilo koncentrirano u deset najlikvidnijih dionica. Tržišna kapitalizacija ukupno je skočila 13 posto, a dionica 11,5 posto pri čemu je najveći porast tržišne kapitalizacije zabilježilo Vodeće tržište, veće od 70 posto. 

Dio indeksa je korigiran (CROBEXkonstrukt, CROBEXturist te CROBEXtransport), no ostali su rasli su dvoznamenkasto. Najviše CROBEXnutris (+38,2%), slijede ga CROBEXtr (+19,4%), koji svjedoči o odličnom dividendnom prinos, a CROBEX10 +18% i CROBEX +15,36%.

Najtrgovanija dionica bio je Kraš, slijede Valamar i Hrvatski telekom.

Komentirajte prvi

New Report

Close