Končar, Valamar i Ericsson NT guraju burzu prema gore

Autor: Tomislav Pili , 23. veljača 2017. u 08:10
CROBEX10 na najvišoj vrijednosti od uvođenja 31. srpnja 2009./Z. Basic/PIXSELL

Analitičari vjeruju da će tzv. ciklični sektori zbog rasta gospodarstva i u nastavku godine biti bolji od prosjeka.

Vijesti o rekordnim razinama burzovnih indeksa više nisu rezervirane samo za Wall Street i europska tržišta već i za Zagrebačku burzu. Uži indeks CROBEX10 u srijedu se zaustavio na 1292 boda, najvišoj vrijednosti od kako je to mjerilo uvedeno 31. srpnja 2009. godine.

Tijekom ove godine indeks 10 najlikvidnijih dionica na hrvatskoj burzi skočio je više od 11 posto. Pogled u  sastavnice otkriva da je uspon na rekordnu razinu prije svega zasluga tri dionice – Končar-Elektroindustrije, Valamar Riviere i Ericsson Nikole Tesle. Te su dionice ojačale između 18,3 i 23,9 posto.

"Pozitivna kretanja na Zagrebačkoj burzi u posljednje vrijeme poduprta su poboljšanjem potrošačkog, poslovnog i investicijskog sentimenta uslijed povoljnih makroekonomskih kretanja u Hrvatskoj, ali i na najvažnijim izvoznim tržištima, očekivanja o još jednoj dobroj turističkoj sezoni, kao i razvoju na korporativnoj razini kroz poslovne rezultate te mogući povećan interes za ulaganjima u dionice", komentira Anto Augustinović, analitičar Erste banke.

"Nastave li se takva kretanja te ne bude li većih vanjskih šokova, očekujemo zadržavanje sadašnjeg trenda", dodaje. O atraktivnosti tzv. cikličnih sektora govori i činjenica da je od indeksa bolja samo Podravka koja je porasla 13 posto. Ispod su Atlantic, HT, Adris, Kraš, Imperial te jedini gubitnik – Ledo koji bilježi minus od devet posto. "Vjerujem da će ciklični sektori i u nastavku godine ostvarivati veće povrate od prosjeka tržišta", kaže Ivana Blašković, direktorica analiza Zagrebačke banke.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Nije baš komplicirano, ali nosi rizike i traži što opširnije znanje i rudarski trud.
Morate biti financijski pismeni u smislu da znate čitati financijske izvještaje,
da bi mogli prepoznati osnovne pokazatelje “stručno” zvane fundamente, ako sami
želite donositi investicijske odluke i skupljati sve moguće relevantne informacije i čitati literaturu, prije je bilo više časopisa danas manje više Internet, tehniku trgovanja može naučiti za pola sata.
Druga opcija je da ulažete putem financijskih savjetnika u bankama ili brokerskim
kuća, pri čemu je dobro da to budu renomirane kuće i onda u suradnji sa njima
birate svoj rizik, horizont vrijeme ulaganja itd.
Treća opcija je da uložite u investicijske fondove dioničke, mješovite, obvezničke,
novčane itd.

Ako ne znate baš ništa, onda ne ulažite nigdje nego učite i ako uživate u tome nastavite dalje.
Predlažem dugoročni investicijski pristup od starta, za razonodu pročitajte lagano štivo knjigu Inteligentni
investitor. Na forumima imate ljude koji lažu o svojim dobitcima zovu se trejderi, a te svoje
fikcije nazivaju trejdanjem. Ta djelatnost je kao kladionica i nema veze sa investiranjem i ako to
ne razlikujete bolje ne prčkat po burzi.


Pitanje: čime se vode investitori na burzi????!!!!

većina: drukanjem pojedinaca na forumima…dosta je vidjeti da su dionice pojedinih građ. firmi na ZSE narasle nebuloznih +400% u kratko vrijeme iako nemaju ama baš nikakvog uporišta u svom poslovanju za bilo kakav rast vrijednosti dionica, a kamo li u ovakvim nebuloznim postotcima! te dionice sad su postale bolesno precijenjene i ulagači bez puno iskustva s burzom bolje da ih zaobilaze u širokom luku!

Nedavno sam bio u prilici porazgovarati o jednoj tvrtki sa dva različita stručnjaka. Jedan , stariji iskusni i vicokopozicionirani komercijalist. Drugi srednjih godina , isto tako visokopozicionirani i u različitim tvrtkama ali kao financijski stručnjak.
Komercijalist o tvrtki o kojoj je riječ govori sa pozicije upravljanja tvrtkom s obzirom na njenu komercijalnu internu i eksternu okruženost i sreći koju je imala na financijskim tržištima, a koja ju iz razloga lošeg upravljanja polako napušta.
Financijski stručnjak govori o tvrtkinoj bilanci, i ostalim financijskim izvješćima a o samoj komercijalnoj internoj i eksternoj kapacitiranosti i potencijalu ,kao o čudu (čitaj: političkoj teologiji i političkoj magiji) kojem inače tvrtka pribjegava.
Pitanje: čime se vode investitori na burzi????!!!!

New Report

Close