Kandidati za brokera još teži ispit polažu najranije u ljeto

Autor: Tomislav Pili , 06. siječanj 2019. u 22:01
Ubuduće će biti potrebno proučiti dodatnu materiju koju donosi opsežni Zakon o tržištu kapitala/Luka Klun/PIXSELL

Zbog izrade novog pravilnika u prvom tromjesečju neće se održati ispiti, priopćio je financijski regulator.

Kandidati koji žele postati brokeri i investicijski savjetnici morat će pričekati drugi dio godine za izlazak na ispit uslijed promjene regulative zbog čega se proljetni rok neće održati.

No, čeka ih još složeniji ispit. Kako je priopćila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) koja i provodi ispite, u prvom tromjesečju 2019. neće organizirati ispite za brokera i investicijskog savjetnika radi "provođenja normativne aktivnosti u smjeru izrade novih podzakonskih akata iz ovog područja". Na upit za dodatnim pojašnjenjem, iz Hanfe su poručili kako je Zakonom o tržištu kapitala propisano da Hanfa pravilnikom detaljnije propisuje način provođenja stručnih ispita.

"Isti pravilnik će detaljnije propisati način provođenja stručnih ispita za provjeru znanja i stjecanje kvalifikacija za obavljanje slijedećih poslova – informiranja ili sudjelovanja u informiranju klijenata ili potencijalnih klijenata o financijskim instrumentima, investicijskim i pomoćnim uslugama društva ili savjetovanje klijenata u odnosu na usluge i aktivnosti društva; izvršavanje ili prenošenje na izvršenje naloga klijenata ili trgovanje za račun društva; pružanje investicijskih savjeta klijentima ili donošenje investicijskih odluka u sklopu usluge upravljanja portfeljem", stoji u odgovoru.

 

5 kandidata

od njih 13 položilo je 2017. brokerski ispit

Hanfa je pristupila izradi nacrta prijedloga, a po izradi konačni će tekst biti vidljiv javnosti putem sustava e-Savjetovanja, dodaje regulator. Na pitanje kada se može očekivati raspisivanje ispitnog roka, iz Hanfe su poručili kako to ovisi o samom tijeku izrade pravilnika, kao i o stupanju na snagu.

Inače, prema posljednjem dostupnom godišnjem izvješću Hanfe za 2017., te je godine ispitu za brokera pristupilo tek 13 kandidata (pet manje nego 2016.), a pet ih je uspješno položilo. Za investicijskog savjetnika vlada mnogo veći interes, pa je od 138 kandidata njih 52 sakupilo dovoljan broj bodova za prolazak.

Komentirajte prvi

New Report

Close