J&T banka želi delistirati dionice sa Zagrebačke burze

Autor: Ana Blašković , 27. veljača 2017. u 08:15
Zadnja cijena bila je 8,5 kuna/Goran Stanzl/PIXSELL

Mali dioničari smatraju da se to provodi kako bi J&T platio manje od cijene stjecanja u dokapitalizaciji, a to je 10 kuna.

J&T, bivša Vaba banka, namjerava delistirati dionice sa Zagrebačke burze i o tom prijedlogu Uprave dioničari će odlučivati na skupštini 4. travnja.

Riječ je o 1.787.111 redovnih dionica serije A kojima se od početka godine trgovalo tek 6 dana, a zadnja cijena bila je 8,5 kuna. Svima koji glasaju protiv delistiranja J&T u čijim je rukama 82,5 posto kapitala će u tri mjeseca isplatiti odštetu, no pitanje je po kojoj cijeni. Zbog pravila o slaboj likvidnosti, naime dionicama se trgovalo u manje od trećine trgovinskih dana u zadnja tri mjeseca, naknada izračunat će se elaboratom o procjeni fer vrijednosti, a ne prosječnoj burzovnoj cijeni.

J&T zasad ne otkriva koliko bi ponudio, a u pozivu za skupštinu stoji da je elaborat dostupan na uvid u banci. Vijest o skidanju s burze izazvala je nezadovoljstvo kod malih dioničara koji smataju da češki vlasnik delistiranje provodi jer bi tako mogao zaobići pravilo da isplati manje od cijene stjecanja dionica u nedavnoj dokapitalizaciji, a to je 10 kuna po dionici. Jedan mali dioničar koji je želio ostati anoniman, smatra da je ulaskom kineskog kapitala u J&T Finance Group, posredno i u Vabu, jesenas nastala obveza ponude za preuzimanje.

Od Hanfe je zatražio odgovor na pitanje može li banka dionice maknuti iz uređenog tržišta ako se prije toga ulaskom novog vlasnika stvorila obveza javne ponude koja se (još) nije dogodila. Loptica je na sada na Hanfi, kao i na HNB-u od kojeg se čega dozvola za ulaz Kineza, no izgledno je da bi između malih dioničara i J&T-a lako moglo zaiskriti. 

Komentari (4)
Pogledajte sve


Ma bježi od toga. Zato sam i izašao iz Solarisa s dobiti manjom nego sam mislio.
Iskreno sam mislio: ajde, stvaraju vrijednosti itd. Ali šipak.
Dovoljno je da najave skupštinu za 4 mjeseca s temom delista, cijena padne 40-50% i onda ti daju prosjek zadnja tri mjeseca. Hahahaha. Zamisli.

ako kupite na – 50% duplo više nego što ih imate kod objave, još možete i zaraditi, ne vidim u čemu je problem, znate li bilo koji razlog zašto ova banka to želi delistirati i zašto bi im netko trebao dragovoljno predati svoje dionice po bagatelnoj cijeni, ako su oni ušli da zarade, ondaa neka stoje dok i oni svoje ne budu pro(e)davali Kinezima, sjetite se samo kako je ZABA počistila po 120 ISST kod objave delista, zatim ponuda na 156,00 isti dan, a onda za neko vrijeme prodali po 220, nitko vas ne tjera van iz dobre dionice, ne kažem da isto vrijedi i za one koji su ulazili prije nekoliko godina, njima je već dosta spački, prijevara i podmetanja, ali tko je od 5 i niže kn s njima, neka samo igraju, igrati ćemo zajedno

Ma bježi od toga. Zato sam i izašao iz Solarisa s dobiti manjom nego sam mislio.
Iskreno sam mislio: ajde, stvaraju vrijednosti itd. Ali šipak.
Dovoljno je da najave skupštinu za 4 mjeseca s temom delista, cijena padne 40-50% i onda ti daju prosjek zadnja tri mjeseca. Hahahaha. Zamisli.

Koja je slijedeca..
Slrs
Sapn
Ipkk
Snho
Alfa
…….
o tome vam i ja pričam

New Report

Close