Jeftina cijena privukla bi građane u HAC

Autor: Tomislav Pili , 25. veljača 2016. u 07:41
Promjena modela naplate ključna je za HAC/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Pitanje temeljitog restrukturiranja i promjene poslovnog modela HAC-a važnije je od jednokratne prodaje dionica, ocjenjuju analitičari.

Ako bude ponuđena privlačna cijena uz temeljitu reformu tvrtke, nema razloga da "narodna privatizacija" Hrvatskih autocesta (HAC) ne uspije, ocjenjuju financijski stručnjaci.

Pažnju investicijske javnosti privukla je izjava premijera Tihomira Oreškovića kako će pozvati građane da zajedno s mirovinskim fondovima investiraju u dionice HAC-a kroz inicijalnu javnu ponudu (IPO). Time bi se nakon devet godina opet vratile "narodne privatizacije" poput izlistavanja HT-a i Ine. No, može li se 2016. vratiti ona optimistična atmosfera među građanima koja je 2007. pratila privatizaciju naftne kompanije i najvećeg telekoma? 

Restrukturiranje važnije od prodaje
Interes građana ovisit će o cijeni koja će biti ponuđena, kaže Hrvoje Stojić, direktor ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke. "Ako se prisjetimo privatizacija Ine i HT-a, obje dionice prodavale su se uz diskont. K tome, za dionicu HT-a pretpostavljao se relativno atraktivni dividendni prinos. U HAC-ovu slučaju, ni sadašnji poslovni model, a pogotovo dividenda nije priča kojom bi se mogli privući investitori. Međutim, radi se o kompaniji gdje bi se nemala vrijednost mogla 'otključati' kroz proces restrukturiranja duga, promjenu modela naplate cestarine te smanjenje troška naplate. Ne manje važan je i potencijal ulaska tvrtke u druge uslužne djelatnosti", ocjenjuje Stojić. Drugim riječima, pitanje poslovnog modela budućeg većinskog vlasnika bitnije je za sagledavanje atraktivnosti ulaganja u dionice HAC-a od same jednokratne prodaje dionica, dodaje prvi ekonomist Hypo banke.

Analitičar tržišta kapitala Erste banke, Davor Špoljar, također ističe kako bi uspjeh generalno mogao ovisiti o provedbi restrukturiranja kompanije, jasnom definiranju budućih planova poslovanja, te razini tražene cijene koja bi bila dovoljno atraktivna u kontekstu očekivanog prinosa i preuzetih rizika koje nosi takvo ulaganje. "Eventualne dividende mogle bi znatno približiti ulaganje prosječnim investitorima, koji su navikli na klasične instrumente ulaganja. Uključivanju šire mase malih investitora također bi trebao prethoditi proces informiranja investitora o rizicima ulaganja te dobra marketinška priprema izdanja", smatra Špoljar.

 Edukacija presudna
Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kaže kako je dobra priprema takvog projekta ključna. "Uz činjenicu da je štednja građana godinama u uzlaznom trendu, nikako ne treba zanemariti edukacijski efekt koji ovako zamišljen IPO ima na ulagatelje u Hrvatskoj. Sigurni smo da će savjetnici izdavatelja sagledati sve aspekte ovako kompleksne transakcije", ocjenjuje Gažić.

"Svakako je nužno kreirati plan adekvatne edukacije šire javnosti o ovakvoj inicijativi i ostaviti dovoljno vremena za njegovu provedbu, te osigurati najširu moguću distribucijsku mrežu kako bi IPO-u mogli pristupiti građani iz svih dijelova Hrvatske", smatra čelnica burze. "Ono što je nama osobito važno jest svakako povećanje atraktivnosti tržišta u cjelini, dobivanje nove 'velike' dionice, što može imati pozitivan efekt ne samo na likvidnost zbog novog izdanja već i na druge dionice", zaključuje Gažić.

Komentari (11)
Pogledajte sve

ako ovo mirovinci uplate..znat cemo da ciljano pale lovu od nasih mirovina…

da, da ovo ću kupiti, pa da cijelo vrijeme plačem dok vozim, samo ako bih mogao dobiti mjesto uhljeba na kućici u Dugobabama, isključivo rad u noćnoj smjeni

Pa da nešto vrijedi u ovakvom stanju ne bi mirovinci ovdje ulazili. Da uđe stranac i ovo počisti kako treba, onda bi imalo smisla,samo nije stranac lud da ovdje isplaćuje sumanute otpremnine za ljude na izmišljenim radnim mjestima. Država to nikada neće učiniti i zato se nudi građanima, a u biti će se ovdje u ovakvom stanju utuči naše mirovine.

ovima što su se izjasnili protiv privatizacije nametnuti prisilnu kupnju. zašto bi pristalice privatizacije plaćale njihove fiks ideje.

New Report

Close