Ishlapio oporavak na europskim burzama

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks završio je trgovanje u četvrtak u plusu od 1,13 posto, na 21.890 bodova.

Na europskim burzama oporavak je ishlapio u četvrtak ujutro, a većina burzovnih indeksa u blagom je minusu, pri čemu su najviše pale cijene dionica proizvođača sirovina.

Paneuropski STOXX 600 indeks oko 9,30 sati bio je u minusu 0,2 posto, pod utjecajem pada cijena dionica proizvođača sirovina u prosjeku za 1,1 posto.

Taj indeks od početka godine u minusu je 2,5 posto, nakon što su početkom tjedna svjetske burze pretrpjele oštru korekciju.

Istodobno, frankfurtski DAX u minusu je 0,2 posto, na 12.511 bodova, pariški CAC za 0,44 posto, na 5.233 boda, a londonski Ftse za 0,4 posto, na 7.250 bodova.

Ipak, snažni poslovni rezultati podigli su cijene dionica nekolicine kompanija te tako ograničili pad indeksa. Među njima su i dionice najveće svjetske catering tvrtke Compass Group, koje su poskupjele za 6,2 posto, proizvođača čipova AMS-a, za 4 posto te Societe Generale, za 5,5, posto.

Za nove smjernice investitori čekaju odluke britanske središnje banke, kao i osvrt monetarnog zakonodavca na politiku kamatnih stopa, Brexit te na stanje britanskog gospodarstva.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks završio je trgovanje u četvrtak u plusu od 1,13 posto, na 21.890 bodova.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!