IPO traži vrijeme, HEP možda na burzi 2015. godine

Autor: Tomislav Pili , 28. siječanj 2015. u 22:01
Ponuda dionica kompanija poput HEP-a izazvala bi pozornost i stranih ulagača/Sanjin Strukić/PIXSELL

Iako Hrvatska elektroprivreda ima već iskustva s investitorima, izlistavanje dionica je proces koji traži vrijeme, upozoravaju analitičari.

Izlazak Hrvatske elektroprivrede (HEP) na burzu moguć je tijekom mandata sadašnje Vlade samo ako pripreme započnu doslovno već sutra ili su već započele.

O izlistavanju državnih tvrtki posljednjih se dana sve više govori nakon objave Plana upravljanja imovinom za ovu godinu, a u kojem se spominje i početna ponuda dionica elektroprivrede. "Ulje na vatru" je dolio i predstojnik Državnog ureda za upravljanje imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović. Sudjelujući prošli tjedan na okruglom stolu Akademije Zagrebačke burze na kojem je bilo riječi o privatizaciji, Pejnović je istaknuo kako država nema ništa protiv izlistavanja državnih tvrtki, ali da je to u domeni uprava tih tvrtki koje to trebaju realizirati. A jedan od potencijalno najzanimljivijih izlistavanja, uz Hrvatsku lutriju, svakako je HEP. U njegovu slučaju radilo bi se o dokapitalizaciji, što u prijevodu znači da bi novac trebao biti upotrijebljen za projekte, poput gradnje elektrana.

 

1,27mlrd.

kuna dobiti ostvarila je HEP grupa u prvom lanjskom polugodištu

Povlačeći paralelu s iskustvima tijekom privatizacija Ine i HT-a, dugogodišnji sudionik tržišta kapitala koji je želio ostati anoniman kaže kako je samo operativno izvršenje izlistavanja HT-a trajalo šest mjeseci. "U slučaju Ine i duže. Morate napraviti najavu, pa roadshow s investitorima, objaviti prospekt, tražiti odobrenje, obaviti inicijalni upis. To sve traži vrijeme", kaže naš sugovornik. Pod uvjetom da uprava HEP-a do sada nije učinila ni jednu pripremnu radnju, realno je očekivati HEP-ove dionice na burzi za godinu dana, dodaje taj analitičar. Međutim, u HEP-u tvrde kako sve aktivnosti vezano za provedbu Plana upravljanja imovinom u dijelu koji se tiče HEP-a vodi i koordinira vlasnik, odnosno država.

"Mi ćemo postupati sukladno odlukama vlasnika kada i ako do njih dođe", tvrde u toj kompaniji. No, HEP ipak nije "virgo intacta" kada je riječ o burzi jer je na tržište odavna uvrstio obveznice, pa ipak ima neka iskustva. To ističe i predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kazavši kako u HEP-u nisu potpuno neupoznati s procesom pristupanja investitorima, iako bi se u ovom slučaju radilo o dionicama. "Po mom mišljenju, nije nemoguće da se javna ponuda dionica HEP-a dogodi do kraja godine", prognozira šefica domaćeg tržišta kapitala. Upravi savjetuje da odaberu kvalitetnog savjetnika koji će ih voditi kroz proces javne ponude jer se uvrštenje dionica ipak razlikuje od uvrštenja obveznica. A uvrštenje takve kompanije bila bi odlična vijest za burzu.

"Već godinama govorimo kako nam treba vrijednosnica koja ima značajan free float, a time i likvidnost, a HEP bi to mogao biti. Time bi se povećala atraktivnost cijelog tržišta", naglašava Gažić. S blagotvornim utjecajima HEP-a na burzu slaže se i Anto Augustinović, analitičar Erste banke, koji kaže da bi takva javna ponuda mogla biti zanimljiva institucionalnim investitorima kojima svakako nedostaje novih izdanja i ulagačkih prilika. "Naravno, mnogo toga ovisilo bi o uvjetima i priči s kojom bi tvrtka izašla na tržište. Budući da je HEP velika tvrtka, vjerojatno bi se radilo i o relativno velikoj transakciji, pa bi takav IPO mogao privući pozornost i inozemnih investitora", ocjenjuje Augustinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close