Inino najbolje polugodište u šest godina

Autor: Marija Brnić , 27. srpanj 2017. u 22:01
Predsjednik Uprave Zoltan Aldott/R.A./PIXSELL

Uprava ponosna na podatak o 2,03 mlrd. kuna duga, najmanje u 10 godina.

Prvo polugodište za Inu najbolje je u posljednjih šest godina, ocijenio je na predstavljanju financijskog izvješća predsjednik Uprave Zoltan Aldott. EBITDA grupacije povećana je na godišnjoj razini za 168 posto i iznosila je 1,398 milijardi kuna, a neto dobit premašila je 860 milijuna kuna.

Godinu ranije u istom razdoblju dobit je iznosila 23 milijuna. Povećan je za 34 posto prihod od prodaje na 8,41 milijardu kuna, a vodstvo kompanije posebno je ponosno na najnižu zaduženost tvrtke u posljednjih 10 godina. Prije godinu dana ona je iznosila 3,34 milijarde kuna, a sada je pala na 2,03 milijarde, dok je omjer duga i kapitala s 24 posto umanjen na 15 posto. Niska zaduženost za Aldotta je znak spremnosti kompanije za strateške izazove i projekte. Krajem godine trebala bi se usvojiti konačna odluka o projektu ulaganja u modernizaciju riječke rafinerije u koju je plan uložiti 400 milijuna eura, no s druge strane potrebno je prerezati i odluku o budućnosti druge Inine rafinerije u Sisku.

 

168 posto

povećan je EBITDA grupacije na godišnjoj razini

Savjetnik angažiran za još jednu studiju Deloitte pripremio je set mogućih rješenja, koju bi uskoro trebali razmatrati glavni dioničari, Mol i država. Sisak je i dalje slaba točka sustava, a da negativno utječe na rezultat Ine uprava argumentira podacima kako je lani ostvarila negativan novčani tok od 194 milijuna kuna, a ove godine novčani gubici su u visini od 113 milijuna kuna. Operativni gubitak Siska lani je bio 264 milijuna kuna, a u prvih šest mjeseci 146 milijuna kuna.

Budući da se i tržište mijenja, Aldott ističe kako kompanija mora štititi svoje interese, te da nije moguće ulagati u dvije rafinerije.  U prvih pola godine rafinerijska proizvodnja porasla je za 34 posto, a rafinerijska prodaja za 23 posto. No, iz izvješća se vidi i da je proizvodnja nafte pala u odnosu na lanjsko prvo polugodište za 5 posto, a proizvodnja plina manja je za 2 posto. Zanimljiv je i podatak kako je maloprodaja je zabilježila rekordan porast, i to ne samo u segmentu goriva, nego i robe široke potrošnje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close