HT i Valamar predvodili skok burze u trećem kvartalu

Autor: Tomislav Pili , 12. listopad 2016. u 22:01
Promet veći za 60 posto, dionice vrijede 16 posto više/Filip Brala/PIXSELL

Sa statusom jedne od najjeftinijih telekom dionica u Europi HT je skočio 16% dok je Valamar skuplji 37%.

Skok prometa i cijena dionica obilježili su treće tromjesečje na Zagrebačkoj burzi. U odnosu na prethodno tromjesečje, dionički promet od 592 milijuna kuna bio je veći gotovo 60 posto, stoji u izvješću Zagrebačke burze. Međutim, ukupni promet od 757,5 milijuna kuna niži je za trećinu, ponajviše zbog 10 puta manjeg blok-prometa dionica.

No, valja podsjetiti da je u drugom kvartalu taj segment prometa podignula izvanredna situacija, a to je bila prodaja petine dionica Končara mirovinskim fondovima. Uz promet, rasle su i cijene dionica. Indeks CROBEX ojačao je gotovo 16 posto, a za istovjetni postotak porasla je i vrijednost svih dionica, na 139,2 milijarde kuna. Najviše se trgovalo s dionicama HT-a koji je prikupio 103,6 milijuna kuna dok je turističkom kompanijom Valamar Riviera protrgovano za 73,8 milijuna kuna prometa. HT je pri tome poskupio 16 posto, dok je Valamar daleko nadmašio indeks s rastom od izvrsnih 37 posto.  

Rast dionica HT-a ne iznenađuje jer se prema valuacijskim pokazateljima ova kompanija nalazi među par najjeftinijih telekoma u Europi, kaže Mario Glogović, analitičar Addiko Banke. "Osim niske valuacije, postoje dva dodatna impulsa. Prvi je stabilizacija prihoda i dobiti, a drugi je dugoročni pad kamatnih stopa koje potiču prelijevanje iz nisko rizičnih depozita u rizičnije klase imovina", ocjenjuje Glogović. Valamar je odlično vođena kompanija za koju se nakon rekordne turističke sezone očekuje objava vrlo dobrih rezultata, dodaje taj analitičar. "Međutim, prema valuacijskim pokazateljima kompanija nije jeftina te bi investitori trebali biti svjesni da će se prinosi ostvareni u proteklom razdoblju teško ponoviti u narednih godinu dana", mišljenja je Glogović. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close