Gubitak Zagrebačke burze 3,7 milijuna kuna, 17% manji

Autor: Tomislav Pili , 26. veljača 2018. u 22:01
Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze/Matija Habljak/PIXSELL

Obustavu trgovanja dionicama Agrokorovih kompanija Uprava navodi kao nepovoljan događaj.

Zagrebačka je burza uspjela smanjiti gubitak u prošloj godini obilježenoj višemjesečnom obustavom trgovanja Agrokorovim dionicama. Kako stoji u godišnjem financijskom izvješću objavljenom u ponedjeljak, burza je lani ostvarila 2,5 posto više poslovne prihode od 14,2 milijuna kuna.

Za osoblje 11 posto više
Što se tiče najvažnijeg prihoda, onoga od provizija, on je uslijed povećanja dioničkog prometa od 37 posto i uvođenja novog cjenika s višim naknadama uvećan za 20 posto. Prihodi od dodjele LEI oznaka su udvostručeni, naknade od objave podataka o OTC transakcijama veće su 39 posto, prodaja informacija donijela je osam posto više, a održavanje kotacije jedan posto više.

 

14,2 milijuna

kuna iznose prihodi burze, a 24,4 milijuna kuna na razini grupe

Najveći pad prihoda zabilježen je kod najma opreme koji je prepolovljen uslijed prelaska na novi trgovinski sustav. Poslovni rashodi smanjeni su 1,2 posto dosegnuvši 18,4 milijuna kuna, a najveći udio u rashodima sa 34 posto udjela čine troškovi osoblja koji su uvećani za 11 posto. Kada se sve zbroji, burza je prošlu godinu zaključila sa 3,66 milijuna kuna minusa, 17 posto manje nego 2016. godine. Obustavu trgovanja Agrokorovim dionicama od 2. svibnja do 2. studenog Uprava navodi kao događaj koji je imao nepovoljan utjecaj na rezultat.  

Kolebljive okolnosti 
Promet tim dionicama u travnju je iznosio 180,8 milijuna kuna ili 41 posto ukupnog prometa. Već u svibnju je promet pao za 65 posto, a u lipnju za58 posto. "Zadovoljni smo smanjenjem gubitka, tim više što su lanjske okolnosti na tržištu kapitala bile izuzetno volatilne te je u takvim uvjetima bilo vrlo teško upravljati poslovnim procesima u skladu s planom", prokomentirao je Tomislav Gračan, član Uprave.

"Zadovoljni smo i rezultatom Ljubljanske burze, a na razini grupe financijski prihodi u 2017. porasli su više od 33 posto u odnosu na godinu ranije", dodao je Gračan. Konsolidirano izvješće pokazuje za 0,5 posto manje ukupne prihode od 24,4 milijuna kuna te gubitak od 3,4 milijuna kuna, 9,8 posto manji nego godinu ranije. "Projekti koje smo započeli u ranijem razdoblju tijekom 2018. trebali bi ući u sljedeću operativnu fazu te vjerujemo u njihov uspjeh, za koji se nadamo da će biti vidljiv i kroz financijske pokazatelje", ističe Gračan.

Komentirajte prvi

New Report

Close