Godina krize Agrokora koja je okrznula i mirovince

Autor: Ana Blašković , 10. siječanj 2018. u 07:42
Indeks CROBEX zaronio na vrijednost otprije 5 godina, promet veći za četvrtinu/Thinkstock

U fokusu ulagača najviše je bila Valamarova dionica s kojom je protrgovano 336,5 milijuna kuna.

Prošla je godina dijelu ulagača na Zagrebačkoj burzi ostavila gorak okus u ustima, pri čemu se (ponovno) pokazalo da je rizik sastavni dio trgovanja dionicama.

Premda je počela optimistično, rastom svih ključnih pokazatelja, 2017. ostat će zapamćena kao godina propasti Agrokora pri čemu su danak platili i najveći igrači, mirovinski fondovi. Cijela godina obilježena je neizvjesnošću oko razvoja situacije s dionicama tvrtki iz sastava Agrokora. Dionički indeksi CROBEX i CROBEX10 izgubili su na vrijednosti oko sedam posto u odnosu na početak godine, a CROBEX se u jednom trenu spustio na razinu otprije pet godina. Istodobno, CROBEXnutris, reprezentant prehrambenih tvrtki, gotovo se prepolovio s padom od 45,1 posto. 

Atlantska najveći dobitnik
Blagi porast, s druge strane, zabilježili su CROBEXkontrukt od 3,4 posto, CROBEXturist povećan je 10,75 posto, a vrijednost CROBEXtransportu skočila je 18,9 posto. U fokusu ulagača, ako je suditi po prometu, najviše je bila Valamarova dionica s prometom od 336,5 milijuna kuna. Najveći rast cijene ostvarila je dionica Atlantske plovidbe, čak 126 posto. Iako je tržište na razini cijele godine zabilježilo pad cijena, trgovina je bila vrlo živahna.

Promet dionicama unutar knjige ponuda porastao je 37,3 posto, a ukupni promet unutar knjige ponuda za četvrtinu u usporedbi s prethodnom godinom. Zagrebačka burza, na čelu s Ivanom Gažić, nastavila je niz projekata na domaćem tržištu kapitala. Uz potporu Europske banke za obnovu i razvitak, u rujnu je osnovan Funderbeam SEE, zagrebačka tvrtka u kojoj ZSE ima petinu udjela, kao dio globalne platforme za prikupljanje kapitala startupovima.  Kroz četiri kampanje za domaće startupe i SME kompanije, u samo deset mjeseci prikupljeno je više od dva milijuna eura. 

Razvojna strategija
U drugoj polovici godine ključne obrise dobio je Progress, multilateralna platforma za male i srednje tvrtke. Nakon odabira savjetnika, ta bi platforma trebala započeti s radom u prvom kvartalu ove godine. "Projekti Funderbeam i Progress dio su razvojno orijentirane strategije zagrebačke burze kojoj je cilj na tržištu Hrvatske i Slovenije stvoriti uvjete koji kompanijama u svim fazama rasta mogu osigurati kapital potreban za rast te tako doprinijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, gospodarski rast i zaposlenost", poručuju s Burze.

U 2018. Burza je ušla s novim pravilima usklađenim s MiFID II direktivom, pripadajućim uredbama i aktima, a izmjene su doživjela i pravila CE Enter tržišta. Od srpnja je nakon deset godina promijenjen trgovinski sustav; sve transakcije otad se provode putem Xetra Deutsche Börse, čiji je distributer za ovaj dio Europe Bečka burza. Promjena sustava strateški je potez jer sada oba tržišta pod upravljanjem ZSE, hrvatsko i slovensko, operiraju na istoj platformi, poput niza ostalih u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close