Glavnini tvrtki iz CROBEX-a lani su rasli i prihodi i dobit

Autor: Tomislav Pili , 01. veljača 2016. u 22:01
Dobra turistička sezona donijela je rast svim turističkim burzovnim perjanicama/Filip Brala/PIXSELL

Od 24 sastavnice indeksa, tri četvrtine ostvarit će rast prihoda, a dvije trećine rast dobiti.

Glavnina sastavnica CROBEX-a, predvođena turističkim kompanijama, objavit će u godišnjim izvješćima rast prihoda i dobiti, prognoziraju domaći analitičari. Sezona objave godišnjih rezultata je pred vratima, a financijska analitičarka Raiffeisen banke, Nada Harambašić-Nereau ocjenjuje da je lani gotovo tri četvrtine od 24 sastavnica CROBEX-a ostvarilo rast prihoda, a više od dvije trećine rast dobiti u odnosu na godinu ranije.

"Sudeći po devetomjesečnim rezultatima te najavama nekih kompanija iz turističkog sektora, sve hotelske kompanije iz CROBEX-a bi mogle ostvariti rast i prihoda i profitabilnosti zahvaljujući porastu broja dolazaka u sezoni i van sezone, ali i ulaganja u kvalitetu smještajnih kapaciteta. Za većinu industrijskih kompanija očekujemo oporavak fundamenata u 2015., što je i potvrđeno u procjenama Uprava Končara i Đure Đakovića", ističe Harambašić-Nereau.

 

27posto

uvećale su dobit domaće tvrtke u prva tri kvartala

Podsjetimo, Đuro Đaković očekuje rast profitabilnosti (EBITDA) za 59 posto dok Končar očekuje rast prihoda za 15 posto. Za većinu prehrambenih kompanija Harambašić-Nereau također očekuje rast prihoda zbog oporavka pokazatelja raspoloživog dohotka na što upućuje i rast maloprodaje, ali i zbog dobre turističke sezone te rasta izvoza. Utjecaj blagog ekonomskog oporavka i turističke sezone očekuju i analitičari Erste banke.

"Iako turističkim kompanijama zbog sezonalnosti veći dio rezultata dolazi u drugom i trećem kvartalu, turističke brojke ukazuju na rast noćenja i dolazaka i u zadnjem kvartalu", ističu u Ersteu. Mario Glogović, viši savjetnik za upravljanje portfeljima u Hypo Alpe Adria banci podsjeća da su u prva tri lanjska kvartala – ako se izuzmu banke – sve ostale kompanije uvrštene na Zagrebačkoj burzi povećale ukupnu dobit za 27 posto. "Očekujemo da će rezultati za četvrti kvartal pokazati nastavak pozitivnog trenda, odnosno, da ćemo generalno vidjeti još jedan kvartalni rast prihoda i dobiti", smatra Glogović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close