Frankfurtska burza očekuje probleme u spajanju s Londonom

Autor: Tomislav Pili , 10. studeni 2016. u 14:44
Europska komisija u prosincu šalje listu svojih prigovora/Reuters

Ako žele dobiti zeleno svjetlo, njemačka i engleska burza morat će prodati dobar dio imovine.

Stvaranje svjetskog burzovnog diva prema svemu sudeći neće proteći glatko. Prema navodima Reutersa koji se poziva na dva upućena izvora, Deutsche Börse – operater i Frankfurtske burze – očekuje da će sljedećeg mjeseca Europska komisija objaviti svoje mišljenje o predloženom spajanju sa Londonskom burzom (LSE).

Prema očekivanjima, Bruxelles će tražiti velike ustupke kako bi dao zeleno svjetlo za spajanje. Podsjetimo, Europska komisija u rujnu je krenula s propitivanjem aspekata spajanja te dvije burze vrijedno čak 27 milijardi eura. Prema navodima Reutersovih izvora, u prosincu bi Komisija trebala poslati svoj popis prigovora. U pravilu nakon takvih odluka Europske komisije kompanije moraju prodati dio imovine kako bi ublažile koncentraciju na tržištu i tako dobile odobrenje za spajanje. Londonska burza već je najavila kako planira prodati LCH SA, francusku podružnicu za namiru vrijednosnih papira tvrtke LCH Clearnet.

 

27milijardi

eura vrijedno je spajanje Deutsche Börse i Londonske burze

Međutim, Bruxellesu nije poslan formalni dopis za takvu prodaju. Izvršni direktor Deutsche Börse Carsten Kengetter u utorak je obrazložio prednosti zajedničke namire i poravnanja njemačke i engleske burze. "Bit ću vrlo jasan, dubinska analiza je pokazala kako su strahovanja o financijskoj stabilnosti zbog spajanja LCH i Eurex Clearinga u potpunosti bez osnove", kazao je Kengetter na konferenciji u Bruxellesu. Konačna odluka Europske komisije o odobrenju spajanja dviju burzi očekuje se do 13. veljače. Navode o skepsi Komisije i mogućnosti slanja prih+govora u Bruxellesu nisu željeli komentirati. Isto je učinila i Deutsche Börse te Londonska burza. 

Utjecaj Brexita

Euronextu pali prihodi
Paneuropski burzovni operater Euronext zabilježio je pad prihoda od 15,2 posto u trećem tromjesečju, pogođen padom obujma trgovanja uslijed nesigurnosti zbog odluke Britanaca o izlasku iz Europske unije, objavljeno je u srijedu. Euronextu, koji upravlja burzama u Parizu, Amsterdamu, Bruxellesu, Londonu i Lisabonu, prihodi su pali na 112,8 milijuna eura, u odnosu na 133 milijuna u istom razdoblju lani. Operativna dobit prije jednokratnih stavki pala je 21,7 posto, na 57,5 milijuna eura u trećem tromjesečju.

Komentirajte prvi

New Report

Close