Fina postala najveći dioničar SKDD-a?

Autor: Tomislav Pili , 03. studeni 2014. u 15:12
Šefica Fine Anđelka Buneta/A. M./PIXSELL

Hanfa dala suglasnost za stjecanje preko 30 posto dionica depozitorija.

Odobrenje koje je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) dala Financijskoj agenciji (Fina) otkriva da ta državna tvrtka s najviše novca namjerava dokapitalizirati Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD).

Regulator je na svojoj sjednici održanoj u petak izdao suglasnost Fini za stjecanje kvalificiranog udjela u SKDD-u od preko 30 posto u kapitalu i glasačkim pravima. Iz toga se može zaključiti da će Fina s najvećim udjelom dokapitalizirati depozitorij kojem, podsjetimo, treba ukupno gotovo 30 milijuna kuna da bi s radom mogao započeti SKDD-CCP Smart Clear.Početkom rada SKDD-CCP-a hrvatski depozitorij uskladio bi se s europskom regulativom EMIR (European Market Infrastructure Regulation) čime će moći pružati usluge središnje druge ugovorne strane za transakcije vrijednosnicama na Zagrebačkoj burzi.

Kako doznajemo iz upućenih izvora, Fina će postati najveći dioničar SKDD-a s 45 posto udjela dok će država kroz Državni ured za upravljanje imovinom (DUUDI) biti na drugom mjestu s 40 posto. Ostali mali dioničari navodno nisu bili previše zainteresirani za dokapitalizaciju. Nova vlasnička struktura trebala bi biti uskoro poznata, a u dosadašnjoj strukturi dioničara država je imala 62,3 posto, a Fina 16,6 posto dionica. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close