Evo koliko bi 10 tisuća kuna uloženih u dionice prije 15 godina vrijedilo danas

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2017. u 15:11
FOTO: Thinkstock

Ekonomska kriza, od koje se domaće gospodarstvo još uvijek oporavlja, srušila je cijene svih dionica na Zagrebačkoj burzi (ZSE) i to dramatično. Agrokor je dodatno ove godine potopio burzu i ulagače natjerao na dodatni oprez, pa se mnogi, pogotovo mali ulagači pitaju isplati li se uopće investirati u dionice domaćih poduzeća.

Tragom tog pitanja na portalu Novac za sve odlučili su se na mali eksperiment i odvojili 10.000 'imaginarnih' kuna za ulaganja na domaću burzu. Njihova analiza je okvirna, ne temelji se na dubinskom istraživanju kretanja na tržištu i nikako ne predstavlja nagovor na kupnju. Ali, rezultati do kojih su došli su više nego iznenađujući.

Prvo, isplati li se? Da, i to jako, čak nakon što je kriza gotovo prepolovila vrijednost portfelja u odnosu na rekordnu 2007. godinu. Njihovih 10 tisuća kuna uloženih prije 15 godina u dionice 10 različitih poduzeća danas bi vrijedilo – 42.186 kuna.

Vrijednost njihovog početnog uloga povećala se 4,2 puta!

U koje su kompanije 'ulagali' i kako su 'prošli' pročitajte OVDJE.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Zaboravili su na neke koje su tada bile perjanice a danas prah i pepeo

zanimljivo bi bilo vidjeti i kako stoje portfelji onih koji su stvarno ili virtualno kupovali DKVS, HOMS, ZDNK, VDKT, OPTE, MGMA, INGR itd….

A koliko su izgubili oni koji su u dionice uložili 2007. godine ? Po ovoj tabeli nakon 10 godina tek su na 50% početnog uloga.

New Report

Close