Europske ulagače obeshrabrila slaba potrošnja u Njemačkoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. srpanj 2013. u 10:02
Epa

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer su slabi podaci o potrošnji u Njemačkoj obeshrabrili ulagače.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer su slabi podaci o potrošnji u Njemačkoj obeshrabrili ulagače.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 posto, na 1.202 boda.

Londonski FTSE indeks bio je u 9,30 sati u blagom plusu, dok su pariški CAC i frankfurtski DAX bili u minusu između 0,2 i 0,4 posto.

Pad cijena dionica na burzi u Frankfurtu posljedica je jutros objavljenog podatka o padu prometa u trgovini na malo u Njemačkoj u lipnju za 1,5 posto, što je njegov najveći pad ove godine.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što će Fed danas, nakon dvodnevne sjednice, objaviti priopćenje koje bi moglo pojasniti kada će početi smanjivati poticajne monetarne programe.

Uz to, danas će biti objavljeno izvješće o bruto domaćem proizvodu SAD-a u drugom kvartalu. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da se rast gospodarstva usporio s 1,8 posto u prvom kvartalu na samo 1 posto na godišnjoj razini.

„Mnogi procjenjuju da oporavak gospodarstva neće biti pravocrtan, da nas ubuduće očekuju miješani podaci. No, to bi moglo navesti čelnike Feda da odgode smanjenje poticajnih programa, što bi pozitivno utjecalo na tržišta“, kaže Richard Perry, strateg u tvrtki Central Markets.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1,5 posto, na 13.668 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close