Europarlamentarci poslali uniju tržišta kapitala na doradu

Autor: Tomislav Pili , 03. ožujak 2016. u 22:01
Unija tržišta kapitala želi olakšati poduzećima prikupljanje kapitala/FOTOLIA

Zakonodavno tijelo Europske unije želi dodatna jamstva da prijedlog neće oživjeti financijsku krizu.

Najznačajnijem projektu Europske komisije koji bi trebao osnažiti tržišta kapitala na "starom kontinentu" europarlamnetarci su rekli "ne" i poslali ga na doradu. Prema navodima Financial Timesa, nizozemski europarlamentarac Paul Tang iz socijalističkog bloka, a koji je zadužen za pregled prijedloga o uniji tržišta kapitala, sugerirao je kako se Europski parlament o prijedlogu Komisije neće očitovati barem do kraja ove godine.

 

80posto

udjela u financiranju EU ekonomije imaju krediti

Lice i naličje iste kovanice
Nizozemski parlamentarac smatra kako se rad na prijedlogu o uniji tržišta kapitala treba voditi paralelno s odvojenim prijedlogom kojim bi se stvorila jamstvena shema za bankovne depozite na području eurozone. Naime, Europska bi unija trebala ojačati bankovni sustav na isti način kao što namjerava ojačati i tržište kapitala, ocjenjuje lijevi blok u Europskom parlamentu.

"Po našem viđenju, to je lice i naličje iste kovanice. Ako ne postignemo napredak u jednom području, nećemo i u drugom", izjavio je Tang. Međutim, Tang ima i pomalo bizaran zahtjev u vezi daljnje rasprave o prijedlogu Komisije. Kako je najavio, pozvat će Michaela Lewisa, autora knjige Big Short po kojoj je snimljen istoimeni film, kako bi zastupnicima objasnio ulogu sekuritizacije u izbijanju globalne financijske krize 2008. godine.

Udarac za povjerenika Hilla
Inače, sekuritizacija je transakcija koja omogućuje zajmodavcu – najčešće banci – da refinancira set kredita njihovim pretvaranjem u vrijednosnice u koje ostali investitori mogu ulagati. U svakom slučaju, skeptičan stav Europskog parlamenta biti će značajan udarac za europskog povjerenika za financijske usluge Jonathana Hilla, koji je i osobno sudjelovao u izradi prijedloga o uniji tržišta kapitala.

Podsjetimo, radi se o jednom od ključnih prijedloga sadašnje administracije u Bruxellesu kojom se želi omogućiti – između ostaloga – da poduzeća mnogo jednostavnije prikupe kapital na tržištu, umjesto da traže bankovne kredite. Bankovni krediti sudjeluju s 80 posto u financiranju europske ekonomije. Unija tržišta kapitala predviđa harmonizaciju propisa za tržišta kapitala kako bi se povećalo trgovanje dionicama, obveznicama i drugim vrijednosnim papirima, a Bruxelles je vjerovao kako će prijedlog zaživjeti do 2019. godine. Europska financijska zajednica pozdravila je Hillov prijedlog ocijenivši ga olakšanjem uvjeta na tržištu (pre)reguliranom nakon iskustava s financijskom krizom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close