Euronext uvjeren u uzlet uvrštenja

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2017. u 21:59
Prikupljeno 2,7 milijardi eura, a lani 3,2 milijarde eura, Foto: Reuters

Zbog izbora u prvom polugodištu na četiri je burze izašlo 15 tvrtki, kao i lani.

Prvi čovjek Euronexta, burzovnog operatera koji upravlja dioničkim tržištima u četiri europske države, očekuje uzlet novih uvrštenja, posebno nakon provedenih izbora u Francuskoj i Nizozemskoj. Zbog izbora u te dvije države dio izlazaka kompanija na burzu je odgođen, izjavio je Reutersu Stephane Boujnah, izvršni direktor Euronexta. “Iznimno sam uvjeren u dobro drugo polugodište”, dodao je Boujnah.

Euronext upravlja Pariškom, Amsterdamskom, Lisabonskom i Briselskom burzom. Tijekom prvog polugodišta na ta četiri tržišta 15 kompanija je izlaskom na burzu prikupilo 2,7 milijardi eura. Po broju uvrštenja to je jednak rezultat kao i u prvom polugodištu 2016. godine, ali je tada prikupljen veći iznos od 3,2 milijarde eura. Euronext je od uvrštenja svojih dionica prije tri godine snizio troškove poslovanja, čime povećava svoju investicijsku moć za kupnje.

Kompanija je sklopila ugovor da za 510 milijuna eura preuzme francusku klirinšku kuću LCH koju je prodavala Londonska burza zbog spajanja s Deutsche Börse. Međutim, propašću te transakcije propala je i kupnja LCH.     

Komentirajte prvi

New Report

Close