Erste smanjio preporuku i ciljanu cijenu dionica HT-a

Autor: Tin Bašić , 22. svibanj 2013. u 16:53
Analitičari očekuju da će u idućih godinu dana vrijednost dionice HT-a biti 220 kuna

Analitičari očekuju da će u idućih godinu dana vrijednost dionice HT-a biti 220 kuna, a do sad su smatrali da će to biti 234 kune.

Analitičari Erste grupe snizili su preporuku za dionicu Hrvatskog telekoma s "prikupljati" na "držati".

U najnovijoj analizi najvećeg domaćeg telekoma smanjili su i ciljanu cijenu dionice. Očekuju da će u idućih godinu dana njezina vrijednost iznositi 220 kuna, a do sad su smatrali da će to biti 234 kune. "Niža ciljana cijena potaknuta je našom slabijom procjenom HT-a i višom premijom rizika s obzirom na pad kreditnog rejtinga države na BB+", objašnjava analitičarka Vera Sutedja. Ističe da se HT suočava s brojnim izazovima. Jedan od njih je svakako produljena recesija u Hrvatskoj, ali i snažniji regulatorni pritisak uoči pristupanja Europskoj uniji, kao i nikada agresivnija konkurencija. "Vipnet provodi strategiju fiksne i mobilne konvergencije, dok se Tele 2 fokusira na privlačenje pretplatnika nudeći im jeftinije tarife", objašnjava Sutedja.

Što se tiče strože regulacije, uoči ulaska u EU, regulator HAKOM smanjio je raspon cijena međusobnog povezivanja među telekomima. U mobilnoj mreži, primjerice, smanjene su za 35 posto na 19,5 lipa, odnosno 2,6 eurocenta. Posljednja prepuruka EU-a iznosi raspon između 1,5 i 3 eurocenta. Isto tako, ulaskom u Uniju, snizit će se i cijene roaminga na najviše 24 eurocenta. HT trenutno naplaćuje 60 do 90 eurocenta. "Procjenjujemo da usluge roaminga pridonose s oko 5 do 6 posto na ukupni godišnji prihod. Očekujemo da će ulaskom u EU taj doprinos pasti za dvije trećine", piše Sutedja. HT je pokrenuo ključne mjere kao što su izgradnja ponude ICT-a i televizijske platforme kao i provedbu programa dugoročnog poboljšanja učinkovitosti i konkurentnosti. "To je još uvijek velika bitka za HT", kaže Sutedja.

Ističe da HT "sjedi" na dovoljno gotovine, što iznosi oko 49,7 kuna po dionici. Ta kompanija, obajšnjava Ersteova analitičarka, cijelu dobit isplaćuje kroz dividentu, što bi se u budućem razdoblju trebalo smanjiti. Očekuje se da će se dobit HT-a postepeno smanjivati. "Nedavno je Uprava izjavila da radije preferiraju mogućnosti ulaganja, nego isplaćivati izvanrednu dividendu", smatra Sutedja. Analitičarka je otvorila i pitanje potencijalne akvizicije Slovenskog Telekoma. Tamošnja vlada planira smanjiti svoj udio sa 62,5 posto na 25 posto. Dakle, prodavalo bi se 48,8 posto tog telekoma tržišne vrijednosti 320 milijuna eura."HT i Magyar Telekom htjeli su 2008. sudjelovali u privatizaciji, no ona je propala. Tada su nudili 300 eura po dionici, a danas vrijedi na tržištu 100 eura", zaključuje Sutedja. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nijedan mirovinski fond neće pogodovati dizanju cijene, kako na bi
omogućio drugom – da zaradi ……..!!!

New Report

Close