EMIR će Hrvatsku stajati najmanje 20 mil. kuna

Autor: Tomislav Pili , 15. rujan 2014. u 13:04
Korigirat ćemo cjenik, nema nam druge, poručuju brokeri/FOTOLIA

European Market Infrastructure Regulation plaćat će i akteri na tržištu oko 600.000 kuna godišnje.

Prilagodba Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) europskoj regulativi stajat će ponajviše državu kroz dokapitalizaciju još 20-ak milijuna kuna, a troškovno će opteretiti cijelo tržište za najmanje 600.000 kuna godišnje.

Kao što je poznato od prije, SKDD – institucija u kojoj su registrirani dioničari svih dioničkih društava u zemlji, neovisno bile njihove dionice  uvrštene na Zagrebačkoj burzi ili ne – prilagođava se EMIR-u (European Market Infrastructure Regulation) koji je u Europskoj uniji stupio na snagu 16. kolovoza 2012. godine. Radi se o regulativi kreiranoj zbog negativnih iskustava nakon propasti Lehman Brothersa i izbijanja globalne financijske krize 2008. i prvenstveno cilja na zaštitu ulagatelja na velikim europskim burzama na kojima se trguje cijelim nizom financijskih instrumenata. Drugim riječima, i nije najprimjereniji za malo i rudimentarno tržište poput hrvatskog, ali članstvo Hrvatske u EU zahtijeva prilagodbu.

U sklopu prilagodbe SKDD će morati izdvojiti poslove ugovorne namire u posebnu tvrtku. Radi se o vrsti namire u kojoj SKDD jamči za izvršenje transakcija, odnosno jamči da će kupac dobiti vrijednosnice koje je kupio na burzi, a prodavatelj novac. Međutim, poslovi poravnanja i namire za SKDD i nisu osobiti izvor prihoda. Poravnanje i namira sudjeluje s nešto više od petine u ukupnim prihodima, a od toga se većina uprihodi od ugovorne namire. Konkretno, radi se o nekih tri milijuna kuna godišnje. Taj, relativno niskoprofitabilni dio biznisa, izdvaja se u SKDD-ovu tvrtku-kćer pod imenom SKDD-CCP Smart Clear koja je osnovana u prosincu prošle godine. Predviđeni početak rada hrvatskog CCP-a (Central Counterparty) predviđen je za 15. veljače sljedeće godine."Trenutno se obavljaju zadnje pripreme dokumentacije za početak tzv. "risk assesment" faze u kojoj regulator na osnovi te dokumentacije provodi daljnje aktivnosti za održavanje Kolegija Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA).

 

62,3posto

dionica SKDD-a u vlasništvu je države, ostalo drže brokeri

Spomenuti datum je planirani početak operativnog rada te smo uvjereni da će cjelokupni projekt do tog datuma biti u potpunosti dovršen, odnosno da će SKDD-CCP pribaviti potrebnu licencu", ističe glasnogovornica Suzana Bahlen. Kako neslužbeno doznajemo iz upućenih izvora, prethodno odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) kojim će se označiti početak završne faze prilagodbe očekuje se u sljedećih 10-ak dana. Kao i uvijek, prilagodba zahtijeva novac. Naime, minimum kapitala za CCP-e koji propisuje EMIR je 10,12 milijuna eura, što je preračunato približno 80 milijuna kuna. Prema riječima Bahlen, SKDD može više od dvije trećine potreba za temeljnim kapitalom SKDD-CCP-a pokriti iz vlastitih sredstava, dok se za preostali dio od okvirno 20 milijuna kuna planira dokapitalizacija SKDD-a. "Na cjelokupni projekt usklađenja s EU regulativom dobivena je suglasnost Nadzornog odbora i dioničara", tvrdi Bahlen.

Najveći dioničar SKDD-a je država sa 62,3 posto dionica te Financijska agencija (Fina) s dodatnih 16,6 posto udjela. Preostalih 21,1 posto dionica drže sudionici tržišta kapitala – brokerske kuće, banke, izdavatelji dionica. Inače, suglasnost svih dioničara dobivena je na glavnoj skupštini održanoj 30. lipnja.No, osim što traži još novca za dokapitalizaciju, prilagodba će brokerskim kućama donijeti i više troškove namire. Suzana Bahlen tvrdi da je povećanje troškova u određenoj mjeri neizbježno. "Mora se uzeti u obzir činjenica da je ovo regulatorno uvjetovano i da slijedno tome treba raditi usporedbu s troškovima korištenja nekog drugog CCP-a. Prema preliminarnim izračunima na podacima iz 2013. godine, povećanje troškova za cjelokupno tržište na godišnjoj osnovi je nešto iznad 600.000 kuna, gdje je SKDD ipak uspio apsorbirati veliki dio troškova vođenja CCP-a i ne prebaciti ih na korisnike", naglašava Bahlen.

U neslužbenom razgovoru s predstavnicima nezavisnih brokerskih kuća koje se bore za svaku kunu može se čuti kako će se morati prilagoditi novoj europskoj regulativi, htjeli-ne htjeli."Korigirat ćemo cjenik, nema nam druge. Ako mali brokeraji ne podignu cijene, bit će u gubitku", izjavio nam je jedan vlasnik brokerske kuće. Dodaje kako povećanje troškova namire nije jedini problem jer će morati investirati i u nadogradnju informatičkog sustava. No, koliko će brokeraje to sve koštati biti će poznatije nakon što im SKDD prezentira detaljan plan, što se očekuje tijekom ovog tjedna.

Suzana Bahlen dodaje da su, iako još nisu javno izašli s cjenikom, radili usporedbu sa cjenicima i uvjetima članstva CCP-a susjednih zemalja, poput austrijskog CCP.A. "Mi smo u tom pogledu daleko povoljniji. Ako analizirate uvjete koje članovi moraju zadovoljiti da bi uopće postali članovi CCP.A, vidjet ćete da većina naših manjih brokerskih društava te uvjete teško može zadovoljiti", kaže Bahlen. Inače, do sada je ESMA-inu licencu dobilo 12 CCP-a. Švedski Nasdaq OMX Clearing prvi je dobio licencu 18. ožujka ove godine, a posljednji je za sada britanski LME Clear koji je licencu dobio 3. rujna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ali u skdd rade sami birokrati

New Report

Close