Dvije trećine CROBEX-a palo nakon lanjskog maksimuma

Autor: Tomislav Pili , 09. travanj 2015. u 08:15
S druge strane, pet dionica u dvoznamekastom je plusu/Filip Brala/PIXSELL

Iznenađuje loša izvedba CROBEX-a u posljednje vrijeme jer počinju pristizati bolji ekonomski podaci.

Pad vrijednosti rublje i srezana cijena nafte u posljednjih šest mjeseci dio su razloga koji se mogu pripisati činjenici da je dvije trećine sastavnica CROBEX-a izgubilo na vrijednosti.

Analitičari portala iCapital izračunali su vrijednost dionica koji čine sadašnji sastav glavnog indeksa Zagrebačke burze uzimajući za referentnu točku lanjski 24. rujan, dan kada je CROBEX dosegnuo svoju najvišu vrijednost tijekom prošle godine. Tog je dana CROBEX vrijedio 1930,34 bodova, 11,5 posto više nego danas. Od 25 sastavnica indeksa, njih 16 je izgubilo na vrijednosti dok je njih osam ostvarilo lošiji rezultat od indeksa. Najlošije je prošao solinski proizvođač auto-dijelova AD Plastik čija je dionica izgubila 38 posto.

 

11,5posto

manje sada vrijedi indeks CROBEX u odnosu na vrijednost iz 24. rujna

Razlog tako lošem rezultatu u ovom je slučaju kristalno jasan – tvrtka trećinu prihoda ostvaruje na ruskom tržištu i katastrofa rublje joj nikako ne ide na ruku. Zbog lošeg izvješća cijena Atlantske plovidbe pala je 37 posto, a Imperial je izgubio 24 posto nakon neuspjele privatizacije. U skupini dvoznamekastih gubitaša još su Belje, Đuro Đaković, Podravka, Valamar Riviera, Hoteli Maestral i Adris. Darko Brborović, predsjednik Uprave OTP Investa kaže kako je iznenađen lošom izvedbom CROBEX-a u posljednje vrijeme, "tim više jer smo počeli dobivati solidne makroekonomske podatke".

"Ako bi analizirali sastavnicu po sastavnicu, na dio dionica utjecali su jednokratni efekti. Općenito govoreći, izloženost Rusiji utjecala je na pad dijela dionica u indeksu", kaže Brborović dodajući kako pad nafte manje smatra razlogom pada. Što se tiče dionica u pozitivnom teritoriju, njih osam je poraslo, a cijene jedne – Zagrebačke banke – ostala je gotovo nepromijenjena. Najviši rast bilježi Ingra od 37 posto, pa Luka Ploče (+25 posto) te Kraš (+17 posto). U dvoznamekastom plusu još su Liburnia Riviera Hoteli te Turisthotel. Pozitivne su bile i dionice Plave lagune, HUP-Zagreba te Dalekovoda.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mislim da se “loša izvedba CROBEX-a” odnosi na očekivanja budućeg razdoblja iliti ono što će se desiti za 6-9 mjeseci. Reakcija na “solidne makroekonomske podatke” već je odrađena 6-9 mjeseci ranije, dok tih podataka nije niti bilo.

ma da putin je kriv, a ne oni dilkani iz banaka i s njima povezanim fondovima.

New Report

Close