Država čeka rast dionica kako bi krenula privatizacija

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 24. srpanj 2014. u 17:00
Na popisu za prodaju Brijuni Rivijera, Pošta, APIS, Narodne novine.../Grgur Žučko/PIXSELL

Otvaraju se obvezujuće ponude za Badel 1862, odlučuje o strateškom partneru za Imunološki zavod, a tko je idući?

U Ministarstvu gospodarstva danas se otvaraju obvezujuće ponude za dokapitalizaciju Badela 1862, te se sastaje Povjerenstvo za pronalazak strateškog partnera u Imunološkom zavodu.

U Petrokemiji je prošla prva faza dokapitalizacije, u koju je uz mirovinske fondova uključena i država, a uz prodaju dionica HT-a, odlučena je i prodaja državnog udjela u Končaru, a jučer i Luke Vukovar. Iako se tvrdilo da je odluka za prodaju Končara bila iznenadna, poznato je da je Vlada objavila plan strategije upravljanja državnom imovinom, gdje se predviđa prodaja ili dokapitalizacija 32 tvrtki, a na čijem je popisu i Končar. Zbog povlaštenih informacija ne smije se govoriti unaprijed koje bi se tvrtke još mogle naći sljedeće na popisu prodaje.

Doznajemo samo da se za neke u kojima država ima udjel i planira prodaju, čeka veći rast cijene dionice, a među njima je primjerice Podravka. Inače, na tom su popisu riječne, morske i zračne luke, Brijuni Rivijera, Pošta, APIS, Narodne novine… , pa se neka od njih može i uskoro naći na dnevnom redu Vlade. Za ACI i Luku Rijeka je već dana najava o dokapitalizaciji, a tvrtke koje su već krenule u privatizaciju, ali nije završena, poput HPB-a ili Croatie Airlines, proces će se uskoro nastaviti.

Sljedeće lista s popisom tvrtki s planom privatizacije ili dokapitalizacije će se obnoviti i uskladiti s EK u listopadu. Neobvezujuće ponude za Badel predalo je pet potencijalnih ulagača, a danas će biti poznato tko je nakon dubinskog snimanja odlučio predati i obvezujću ponudu. Dubinsko snimanje u Imunološkom zavodu krenut će u kolovozu, a interes je pokazalo osam tvrtki. Vladi bi najprihvatljiviji bio ulagač s dobrim znanjem i spremnim pogonima.

Komentirajte prvi

New Report

Close