Domaći ulagači hladni na izvješća

Autor: Tomislav Pili , 29. listopad 2014. u 10:01
Darko Brborović, OTP Invest/IČ/PIXSELL

Objava poslovnih rezultata vrlo malo utječe na promete na Zagrebačkoj burzi.

Nedostatak ulagača koji ozbiljnije prati burzu razlog je vrlo malom utjecaju objave rezultata kompanija na promete na Zagrebačkoj burzi.

Prema istraživanju portala iCapital napravljenom ususret objavi poslovnih rezultata za treće tromjesečje, iako se u nekim razdobljima može zamijetiti porast prometa na Zagrebačkoj burzi u vrijeme objave rezultata, ne može se reći da objave imaju značajan utjecaj na rast prometa. Koristeći podatke Bloomberga unazad godinu dana, analiza je pokazala da je rast obično očit tek u zadnja dva dana prije roka objave rezultata.

"Naprimjer, do početka objava rezultata u listopadu 2013. prosječan je dnevni promet iznosio 8,48 milijuna kuna, a 30. listopada je skočio na 14,06 milijuna kuna što je ujedno bila i najveća dnevna vrijednost u tom mjesecu. Prosječna vrijednost u studenome je tek blago povećana na 9,61 milijuna kuna", stoji u analizi. U posljednjoj sezoni objava, nakon prosječnog prometa od 9,12 milijuna kuna u mjesecu prije, promet je skočio na oko 14 milijuna kuna u zadnja dva dana mjeseca, ali je u mjesecu nakon toga prosječan dnevni promet pao na 9,04 milijuna kuna, tvrdi iCapital.Razlog slabom utjecaju rezultata je premali broj ulagača koji informacije obrađuju na sustavan i efikasan način, smatra Darko Brborović, predsjednik Uprave OTP Investa. "Tržište je zamrlo. Prije pet do šest godina bili smo iznad ove razine, ali smo doživjeli regresiju", ocjenjuje Brborović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close