Dobri rezultati kompanija potaknuli dionice na Wall Streetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2014. u 09:11
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Dow Jones ojačao je 19 bodova ili 0,12 posto, na 16.399 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,91 posto, na 1.904 boda, a Nasdaq indeks 1,35 posto, na 4.316 bodova.

Uspon indeksa uglavnom se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine kompanija u trećem tromjesečju.

Od 87 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 63 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju dobiti, što je nešto više od prosjeka u posljednjih 20 godina, ali manje od 67 posto u posljednja četiri kvartala. To je ublažilo strahovanja ulagača da će slabost globalnog gospodarstva naštetiti poslovanju kompanija.

Zbog toga su analitičari i povećali procjene zarada. U novoj anketi Reutersa procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu ostvarile 6,7 posto veću dobit u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast zarada za 6,5 posto. Prihodi bi, pak, trebali porasti 3,6 posto.

No, bilo je jučer i podbačaja. Zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata, cijena dionice IBM-a potonula je 7 posto.

Tako je u ponedjeljak nastavljen oporavak burzovnih indeksa započet u petak, nakon što su cijene dionica na Wall Streetu pale četiri tjedna zaredom zbog strahovanja ulagača od slabosti svjetskog gospodarstva, širenja ebole, geopolitičkih napetosti i posljedica pada cijena nafte.

"Splasnule su neke zabrinutosti od prošloga tjedna. Što se više ulagači fokusiraju na gospodarske fundamente, zarade i prihode kompanija, to cijene dionica imaju više mogućnosti za rast", kaže Jack Ablin, direktor u BMO private Bank.

Ipak, ulagači su oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,4 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 8,5 milijardi.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,68 posto, na 6.267 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,50 posto, na 8.717 bodova, a pariški CAC 1,04 posto, na 3.991 bod.

Komentirajte prvi

New Report

Close