Dobre korporativne vijesti podržavaju europske burze

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. srpanj 2013. u 10:48
Ilustracija

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,2 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, zahvaljujući dobrim vijestima iz kompanija, no očekuje se oprezno trgovanje zbog novih naznaka slabljenja kineskog gospodarstva.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, na 1.191 bodu, nakon što je jučer skočio 0,8 posto.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,2 posto.

Cijene su dionica porasle zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima britanskog proizvođača luksuznih proizvoda Burberryja, kao i povećanju preporuka analitičara za dionice nekoliko kompanija, među ostalim, trgovačkog lanca Tesco.

Međutim, trguje se oprezno jer su jutros objavljeni podaci pokazali da je u lipnju kineski izvoz pao za 3,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njegov prvi pad od siječnja prošle godine, dok je uvoz oslabio 0,7 posto.

To su novi u nizu podataka koji ukazuju na usporavanje drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

„Trenutačno na tržištu vlada dobro raspoloženje, pa ulagače ne mogu obeshrabriti ni loši podaci iz Kine, kao ni smanjenje rejtinga Italije od strane Standard & Poor'sa“, kaže Basil Petrides, trgovac u tvrtki Harrtman Capital.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,4 posto, na 14.416 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close